Skip to main content
Torek, 19. marec 2024
03.06.2019
12:58
Foto: Galerija Božidar Jakac Kostanjevica na Krki
Kaj vse se bo v juniju dogajalo v Galeriji Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki? V nadaljevanju zapisa objavljamo seznam dogodkov, na katere vabijo Kostanjevičani.

GBJ GOSTUJE

Bogdan Borčić: In Principo Erat Dachau, otvoritev razstave v Galeriji Kosova graščina na Jesenicah

četrtek, 6. junij 2019, ob 19. uri

Leta 2014 je Bogdan Borčić, po naročilu Muzeja spominskega obeležja Koncentracijskega taborišča Dachau (KZ – Gedenkstätte Dachau), izvedel grafično mapo Dachau, serijo osmih grafik v sedmih odtisih. S skrajnimi močmi, a z eruptivno človeško energijo je izdelal mnogo pripravljalnih risb, datiranih v leto 2013, pripravil grafične plošče in skrbno nadzoroval tisk, kar je s signaturo tudi potrdil, ostale napise na grafičnih listih, datiranih v leto 2014 (v neposreden čas pred smrtjo) pa prepustil drugi roki.

Na teh osmih listih je nešteto referenc na celoten Borčićev ustvarjalni opus in s serijo nas je preprosto osupnil. Osupnil z dejstvom, kako močno intimno zgodbo je bilo po Mušiču še možno povedati in osupnil z dejstvom, kako aktualna je zgodba še danes, ko smo globoko v 21. stoletju. Vendar tu ne gre več za kontekst časa, temveč za čisto bit. Gre za dokončni obračun Bogdana Borčića, zato sploh ne preseneča, da se je z njim ponovno vrnil v taborišče. A tokrat ne gre za zamrežen pogled skozi, temveč za soočenje. Čeprav na upodobitvah ni ljudi, ampak so upodobljena za Borčića značilna nizanja predmetov in atmosfere, gre za pogled iz oči v oči, za pogled v oči človeške civilizacije. To zmorejo zgolj največji umetniki.

Razstava grafik iz grafične mape In Principo Erat Dachau ter izbor Borčićevih pripravljalnih risb v pastelu bo v Galeriji Kosova graščina v Jesenicah na ogled do 31. julija 2019.


GOSTUJOČA RAZSTAVA

Jeseniški cikel Božidarja Jakca, otvoritev razstave

Lamutov likovni salon petek, 7. junij 2019, ob 19. uri

V letošnjem letu, ko obeležujemo 120. obletnico rojstva Božidarja Jakca, hkrati pa mineva 30 let od njegove smrti, v sodelovanju z Gornjesavskim muzejem Jesenice pripravljamo razstavo Jakčevih del iz njihove zbirke. Umetniška zbirka jedkanic in risb v rjavi, črni, rdeči in mešani kredi na papirju Božidarja Jakca, ki jo hrani Gornjesavski muzej Jesenice, nam podaja orise delovnih procesov, portrete posameznih delavcev, eksterier in interier jeseniške jeklarne. Jeseniški umetniški cikel je z vidika obravnavane vsebine in upodobitev delavcev ter industrijskega pejsaža posebnost v Jakčevem opusu.

Kustos razstave je Aljaž Pogačnik. Razstava bo na ogled do 6. oktobra 2019.


PROST VSTOP

Poletna muzejska noč

sobota, 15. junij 2019, med 10. in 24. uro

Vabimo vas, da nas obiščete na Poletno muzejsko noč in si ob tej priložnosti ogledate stalne razstave Galerije Božidar Jakac ter občasne razstave Monument – Drago Tršar v novih prostorih, IRWIN: Was ist Kunst Bosna in Hercegovina / Heroji 1941-1945 v nekdanji samostanski cerkvi, razstavo Vere Stanković: Trans-formacije ali Poslovilna zabava v Lapidariju ter gostujočo razstavo Gornjesavskega muzeja Jesenice Jeseniški cikel Božidarja Jakca v Lamutovem likovnem salonu (Lamutov likovni salon bo odprt v rednem odpiralnem času TICa, torej med 9. in 17. uro).

V galerijski trgovini bodo publikacije Galerije Božidar Jakac na voljo po znižani ceni.


GBJ GOSTUJE

Obrazi ekspresionizma, otvoritev razstave v muzeju GASK v Kutni Hori na Češkem

sobota, 15. junij 2019, ob 16. uri

Razstava pomeni prvo umestitev slovenskega ekspresionizma v srednjeevropski milje. Izvorno germanska usmeritev, osredotočena na duhovnost, čustva in etično zahtevo po »novem človeku«, je slogovno in vsebinsko heterogen internacionalni fenomen, ki nastopi proti konvencijam, kakršne so gojile akademije in struje utemeljene na idealih klasične umetnosti. Z izjemo Frana Tratnika je večina Slovencev ekspresionizem prestregla po prvi svetovni vojni, ko so avantgarde že dodobra pretresle Evropo. Praga je pri tem odigrala posredovalno vlogo študijskega centra, saj se je na Slovenskem univerza šele vzpostavljala.

Za razliko od kultnih čeških umetnikov, kot sta Emil Filla in Bohumil Kubišta, mladi slovenski likovniki niso prišli pod neposredne vplive fauvizma in kubizma, niti niso gojili osebnih stikov z nemškimi predstavniki ekspresionizma. Kljub različnim slogovnim vzorom zasledimo v delih predstavljenih umetnikov presenetljivo sorodne vsebinske poudarke, ki se izražajo skozi univerzalno, poduhovljeno motiviko. Češki in nemški modernisti so poleg umetnikov dunajske moderne najizraziteje zaznamovali estetiko slovenskih ekspresionistov, ki so se po študiju v tujini vračali v svojo domovino. Na Slovenskem sta postala osrednji osebnosti brata France in Tone Kralj, ki sta s svojimi religioznimi kompozicijami ustvarila svojstveno fuzijo internacionalnega in lokalnega.

Razstava bo v GASKu v Kutni Hori na ogled do 15. septembra 2019.


TRIDNEVNI IZLET OB GOSTOVANJU RAZSTAVE OBRAZI EKSPRESIONIZMA NA ČEŠKEM

BRNO, KUTNA GORA in obisk otvoritve razstave Obrazi ekspresionizma v muzeju GASK, DUNAJ

od petka, 14. junij do nedelje, 16. junij 2019

Na voljo so še zadnja prosta mesta za ekskurzijo, ki jo v sodelovanju z galerijo ob otvoritvi razstave Obrazi ekspresionizma organizira agencija Maona. Prijave so možne še do srede, 5. junija 2019.


POČITNIŠKE DELAVNICE

Poletje pod lipami

od srede, 26. junija, do petka, 28. junija 2019, med 10. in 12. uro

Na prvem srečanju si bomo ogledali razstavo umetniške skupine IRWIN: Was ist Kunst Bosna in Hercegovina / Heroji 1941-1945 v nekdanji samostanski cerkvi, ter se nato seznanili z osnovnimi načeli slikanja. Na drugem srečanju bomo narisali svoj avtoportret. Najprej si bomo podrobno ogledali svoj obraz v zrcalu in se pogovarjali o njegovi osnovni obliki. Ali je ovalna ali je okrogla? Na tretjem srečanju pa bomo izdelovali okvir, ki daje slikam poseben učinek. Pogovarjali se bomo, iz česa je okvir lahko narejen, in s katerimi barvami je videti še posebej dragocen. Za konec bomo oblikovali edinstven podpis z žigom.


KONCERT CORCORAS - godalni kvartet, nekdanja samostanska cerkev

sobota, 29. junij 2019, ob 19. uri

Godalni kvartet Corcoras združuje izbrane glasbenice in glasbenike, izhajajoče iz različnih glasbenih okolij. Temu primerna je tudi širina njegovega repertoarja, ki sega od baročnih mojstrovin in izbranega kvartetnega repertoarja 20. stoletja do etnično obarvanih skladb sodobnih slovenskih skladateljev in prefinjenih jazzovskih kompozicij. Unikaten zvok kvarteta temelji na improvizaciji in ritmični intenzivnosti – posebej izrazito v skladbah Marijana Dovića, napisanih za to specifično zasedbo. Zasedba: Jera Rot (violina), Marijan Dović (violina, kitara), Maja Bevc (viola), Ana Arh (violončelo) Vstop prost.


POEZIJA IN GLASBA - PRIREDITEV ZUNANJEGA ORGANIZATORJA

Mednarodno pesniško srečanje Kostanjevica na Krki 2019

sobota, 1. junij 2019, ob 19. uri

Gosta večera: Enes Kišević, Zagreb in Glorijana Veber, Polzela
Glasba: Ansambel Renessans iz Sarajeva (Džani Hott in Suzana Vinković)
Moderatorka: Carmen L. Oven Organizator večera: Miroslav Tičar

Galerija Božidar Jakac Kostanjevica na Krki

kostanjevica na krki
galerija božidar jakac

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja