Skip to main content
V Posavju N/A° C Petek, 19. april 2024
18.06.2021
11:56
Koncert mladih glasbenikov, Krško
Foto: ePosavje.com
Pihalni orkester Krško in Simfonični orkester Glasbene šole Krško sta združila moči. V orkestrih igra skupaj preko 100 članov in sta največja orkestra ne samo v krški občini, vendar tudi v Posavju.

Koncerti mladih glasbenikov

KRŠKO Z epidemijo je bilo delo in igranje v orkestru, zaradi znanih razlogov, prekinjeno. A sta se orkestra v tem času povezala in načrtovala skupne projekte. Prvi od teh, skrito upajo, da ne zadnji, je Koncert mladih glasbenikov. Orkestra ne povezuje samo prostor, ki si ga delijo za njihove vaje. V orkestrih namreč na pihalih in trobilih igra večje število istih glasbenikov, zato je povezava med orkestroma še toliko večja.

K sodelovanju so povabili svoje člane, ki obiskujejo srednješolski ali visokošolski glasbeni program. V treh koncertih, ki jih predvajali na televiziji in virtualno na socialnih omrežjih, so se predstavili Matic Sotošek na klarinetu, Eva Fritz na fagotu, Jernej Cigler na rogu, Miha Sotošek na trobenti, Živa Letnar na violini, Anamarija Božič na flavti, Maj Brinovec na saksofonu, Tilen Klavžer na evfoniju, Tjaša Škvorc na oboi, Jerneja Vakselj na violini in Toni Sotošek na pozavni.

Snemanje je potekalo v soorganizaciji s Kulturnim domom Krško v dveh terminih. Prvič v aprilu in drugo snemanje v mesecu maju. Kulturni dom Krško je poskrbel tudi za avdio snemanje, Luka Dukarič, sicer član Simfoničnega orkestra Glasbene šole Krško in profesor violine na Glasbeni šoli Krško, pa je poskrbel za obdelavo posnetkov. Darja Dobršek, predsednica pihalnega orkestra in vodja projekta, pa je poskrbela za video postprodukcijo in grafično podobo koncertov.

Med vsemi glasbeniki je imela zahtevno nalogo korepetitorka, Nika Tkalec, sicer profesorica na Glasbeni šoli Vrhnika in korepetitorka na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Nika, ki je začela svojo glasbeno pot kot vsi omenjeni mladi glasbeniki v krški glasbeni šoli, je s spremljavo na klavirju pospremila skoraj vse mlade glasbenike. Jernej Cigler in Jerneja Vakselj, ki zaradi študijskih obveznosti nista uspela priti v Slovenijo, sta nas povabila Jernej v Nemčijo in Jerneja v Avstrijo. Anamarija pa je z nami delila svoj predmaturitetni nastop ob zaključku njenega srednješolskega glasbenega izobraževanja v Ljubljani.

Pri koncertu pa orkestra nikakor ne pozabita na Glasbeno šolo Krško, v katerem vzgajajo njihove prihodnje člane. Tudi šola se je pridružila projektu, saj je vsem nastopajočim omogočila ne samo prvih glasbenih korakov, temveč so orkestroma in glasbenikom ponudili prostor za vajo in priprave na koncert. Hvala tudi ePosavju, ki je medijsko podprl koncerte s predvajanjem na njihovi televiziji vsak četrtek in z dvema ponovitvima.

Pihalni orkester Krško, Glasbena šola Krško

glasbena šola krško
krško
video

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Zadnje novice

Novice iz Posavja