Skip to main content
Sreda, 17. april 2024
01.12.2021
08:17
Kako za vedno premagati zaprtje?
Prebavne težave v veliki meri ohromijo vsakodnevno življenje. Napenjanje in tiščanje v trebuhu nas oropata sproščenosti, neprijetni vetrovi pa nas prisilijo, da se umaknemo pred drugimi.

Vsak, ki je že kdaj izkusil prebavne težave, ve, da lahko uničijo najpomembnejše trenutke in sproščen način druženja. Neprestano stiskanje v črevesju vodi v neprijetne situacije. Zaradi prebavnih težav smo med prijatelji bolj zadržani in težje predstavimo najboljšo verzijo sebe na pomembnem službenem sestanku.

Za težave z napenjanjem in bolečinami v trebuhu je v večini primerov krivo zaprtje ali obstipacija. Nadležne prebavne težave lahko premagamo z nekaj enostavnimi prijemi in tako za vedno vzpostavimo red v črevesju.

Sovražniki dobre prebave

Zaprtje je precej pogosta težava, ki zaradi motenega polnjenja ali praznjenja danke povzroči redko iztrebljanje majhnih količin blata. Usklajeno delovanje črevesa in peristaltika premikata vsebino črevesa proti danki, a med posamezniki obstajajo velike razlike. Nekateri so na stranišču vsak dan, pri drugih pa je normalno, da veliko potrebo opravijo le od dva do trikrat na teden. O zaprtju govorimo, ko se pogostost iztrebljanja zmanjša ali količinsko spremeni. Ko pride do blokad delovanja črevesa, se vsi soočajo s podobnimi simptomi. Običajno se najprej pojavi mučno napenjanje zaradi zatrditve blata.

In kaj določa ritem delovanja črevesa? Prebavo določajo predvsem vsakodnevne navade, kakšno hrano uživamo in koliko gibanja je v naši dnevni rutini. Pri ljudeh, ki veliko sedijo, so težave z zaprtjem pogostejše kot pri aktivnih posameznikih. Na zaprtje vpliva tudi stres, ki prihaja v najrazličnejših oblikah. Bolj smo izpostavljeni stresu oziroma se z njim slabše spopadamo, bolj bo stres vplival na prebavo do te mere, da lahko povzroči nenadno zaprtje.

Kako premagati zaprtje


S črevesjem so povezane tudi številne bolezni, ki vplivajo na zaprtje. Dolgotrajno zdravljenje spremeni prebavo, saj stranski učinki nekaterih zdravil lahko povzročijo tudi kronično zaprtje.

Nad nekaterimi sovražniki črevesja imamo vpliv, nad drugimi žal ne. Med najpogostejšimi povzročitelji zaprtja so:

  • hrana, ki vsebuje premalo vlaknin,
  • premalo dnevnega gibanja,
  • šibke trebušne mišice,
  • kronične bolezni črevesja,
  • hemoroidi,
  • sindrom razdražljivega črevesja.

Težave z zaprtjem niso nič nenavadnega niti pri mlajših ženskah, ki se pogosto soočajo z motnjami delovanja črevesja. Zaprtje je pogost pojav v času nosečnosti, ko se zaradi slabe krvne slike priporoča jemanje železa, ki povzroči obstipacijo

3 preproste rešitev za zaprtje

Neprijetno zaprtje lahko preprečimo z upoštevanjem nadvse enostavnih nasvetov.

Kako preprečiti zaprtje

#1 Voda za redno odvajanje

Voda lahko reši marsikatero težavo, saj predstavlja kar dve tretjini telesne teže človeka. Vsi procesi potekajo v celični ali izvencelični vodi. Če zaužijemo premalo tekočine, telesni procesi ne morejo potekati normalno, to pa se še posebej izrazito kaže pri prebavi in odvajanju blata. Črevesje bo ob pomanjkanju izsrkalo vso tekočino, ostalo pa bo zelo suho in trdo blato.

Dehidracija se najprej pokaže s simptomi, kot so utrujenost, glavobol, suha usta in zmanjšana vlažnost sluznic. Omenjeni znaki so razlog za preplah. Če tekočine ne zaužijemo takoj, lahko pričakujemo težave z zaprtjem.

Po priporočilih strokovnjakov naj bi odrasel človek dnevno popil vsaj od dva do tri litre tekočine, ob povečani športni aktivnosti, naporu, bolezni ali hudi vročini pa še več. Navadne vode nikakor ne smemo nadomestiti s kavo, gaziranimi pijačami ali alkoholom, saj le še pospešijo izločanje vode iz telesa.

#2 Hrana, bogata z vlakninami

Polnozrnati izdelki in vlaknine niso modna muha prehrambene industrije. Vlaknine pomagajo naši prebavi in vplivajo na teksturo blata. Če zaužijemo dovolj prehrambenih vlaknin, bo blato lažje potovalo po črevesju.

Da se izognete zaprtju, naj jedilnik vsebuje dovolj oreščkov, avokada, jagodičevja, polnozrnatih žitaric in stročnic.

#3 Probiotiki za zdravje in dobro počutje

A tudi pri dieti z vlakninami in z dovolj tekočine se vseeno lahko pojavi nenadno zaprtje. Razlogov za zaprtje je več, od stresa do premalo gibanja ali pa zdravljenje z antibiotiki in drugimi zdravili. Najbolj zanesljiva pomoč proti zaprtju so probiotiki, ki z dobrimi bakterijami podpirajo zdravo črevesno floro.

Enostavna rutina za zdravo prebavo

Napihnjenost, bolečine v trebuhu, vetrovi in boleče odvajanje blata so znaki zaprtja ali obstipacije. Če se želimo sproščeno gibati skozi dan, se moramo na vsak način izogniti blokadi v črevesju. Kombinacija diete z vlakninami, zadostna količina popite tekočine in redno jemanje probiotikov so lahko kos vsem sovražnikom črevesja.

Popolna probiotična formula proti zaprtju

Povsem naravna mešanica Complete Biotics z 20 probiotičnimi in prebiotičnimi bakterijskimi sevi zagotavlja optimalno podporo črevesju in preprečuje zaprtje. Kakovostna formulacija ima 20 milijard kultur na kapsulo, ki je odporna na žolč in želodčno kislino. Probiotične kulture s pomočjo prebiotikov v črevesju vzpostavijo ravnovesje in učinkovito odpravljajo napihnjenost, zgago, krče, razdražljivost in zaprtje.

Z redno uporabo Complete Biotics se povrne redno odvajanje blata. V nekaj dneh sledi olajšanje v predelu trebuha in za vedno se lahko poslovite od nadležnih in nepredvidljivih vetrov. Zdravje se prične v črevesju z edinstveno probiotično formulacijo. Če jemanje Complete Biotics ne prinese želenih rezultatov, kupnino brez vprašanj povrnemo.

Complete Biotics

 

 

 

 

 

 

OGLASNO SPOROČILO

oglasna novica

Pridružite se nam