Skip to main content
V Posavju 1.4° C Torek, 28. marec 2023
20.10.2020
14:44
Krško, korona info, 2020
Foto: arhiv ePosavje
V sredo, 14. oktobra 2020, je Zveza prijateljev mladine Krško organizirala in izvedla že 30. občinski otroški parlament OŠ občin Krško in Kostanjevica na Krki.

30. občinski otroški parlament osnovnih šol občin Krško in Kostanjevica na Krki

KRŠKO Zaradi trenutnih razmer je parlament prvič potekal preko spleta s pomočjo aplikacije Zoom. Tema letošnjega parlamenta, Moja poklicna prihodnost, se nadaljuje iz preteklega šolskega leta. Mladim so se poleg mentorjev in nekaterih ravnateljev na spletnem srečanju pridružili tudi župana občin Krško, Miran Stanko in Kostanjevica na Krki, Ladko Petretič ter predsednik ZPM Krško, Vinko Hostar. Župana sta uvodoma pozdravila udeležence in se zahvalila ZPM Krško, da že toliko let organizira otroške parlamente in s tem nadaljuje tudi v času omejevanja socialnih stikov. Oba sta izrazila željo, da se čim prej zopet srečajo tudi osebno in mladim zaželela uspešno delo. Letošnja tema je zelo pomembna, saj je izbira poklica za mlade tista, ki jih kasneje zaznamuje za vse življenje.

Predsednik ZPM Krško je povedal, da smo imeli priprave na ta parlament že spomladi, žal pa ga zaradi znanih okoliščin nismo mogli izpeljati. Poudaril je, da se srednje in osnovne šole trudijo mladim ponuditi čim širšo možnost pridobivanja znanja, od mladih samih pa je odvisno, koliko bodo to možnost izkoristili. Zavedati se morajo, da se pojavljajo že novi poklici, ki jih v preteklosti še ni bilo. Vsem je zaželel uspešno predstavitev njihovega dela in uspešno izvedbo letošnjih šolskih parlamentov.

Priznanja dolgoletnim mentorjem

Koordinator OP za Posavje, Uroš Brezovšek, je predstavil aktivnosti, ki so se odvijale od spomladi do sedaj. Mladi so imeli možnost izraziti svoje poglede na obravnavano temo preko spletne platforme OPIN.Me, na kateri so imeli priložnost sodelovati vsi osnovnošolci iz Slovenije. Prispevek otrok OŠ Leskovec pri Krškem je bil objavljen na RTV Slovenija v oddaji Izodrom. Predstavniki OŠ Jurija Dalmatina Krško pa so sodelovali v radijski oddaji Hudo. 30. septembra je v Ljubljani potekal Simpozij ob 30. letnici programa Otroški parlamenti®. Ob tem so dolgoletnim mentorjem podelili tudi posebna priznanja za več kot 10 in 20-letno mentorstvo. Iz Krškega in Kostanjevice na Krki sta priznanje za več kot 20-letno mentorstvo prejeli Ana Pečar iz OŠ Jožeta Gorjupa Kostanjevica na Krki in Alenka Košak iz OŠ Podbočje. Vida Ban, sekretarka ZPM Krško pa je prejela posebno priznanje za uspešno 30-letno delo pri izvedbi programa Otroški parlamenti®.

Predstavitev dela šolskih otroških parlamentov

Sledila je predstavitev dela šolskih otroških parlamentov. Na šolah so v lanskem letu spoznavali značilnosti različnih poklicev, raziskovali kateri poklici so bili značilni za posamezna območja v preteklosti, predvsem pa iskali možnosti, ki se bodo ponujale mladim v prihodnosti. Kar nekaj časa so posvetili tudi spoznavanju samega sebe in iskanju lastnih močnih področij. Z obravnavano temo bodo nadaljevali tudi v letošnjem letu.

Še dva občinska otroška parlamenta

ZPM Krško bo organizirala še dva občinska otroška parlamenta, ki bosta prav tako potekala preko spletne aplikacije Zoom. V ponedeljek, 19. oktobra, so se srečali predstavniki osnovnih šol občine Brežice in v sredo, 21. oktobra, še predstavniki osnovnih šol občin Sevnica in Radeče.

Vir: ZPM Krško

krško
kostanjevica na krki

Pridružite se nam

Poglejte tudi