Skip to main content
V Posavju 6.8° C Petek, 3. februar 2023
16.09.2020
20:00
COVID-19: Kako poteka odvzem brisov?
Grafika: ePosavje.com
V Sloveniji število okuženih z novim koronavirusom raste, večje število potrjenih okužb je sicer povezano tudi z večjim številom testiranih oseb. Poglejmo, kako je v krški občini.

V Krškem pripravljeni na morebiten porast okužb

"Z osebno varovalno opremo zaenkrat nimamo težav"

KRŠKO V Zdravstvenem domu Krško v prvem tednu septembra v povprečju odvzeli 23 brisov na novi koronavirus na dan, v drugem tednu pa je število dnevno brisanih naraslo na 40. Od tega je tretjina otrok, po besedah direktorice pa je bilo nekaj tudi samoplačniških brisov za podjetja ali posameznike, ki so potovali v tujino. V Zdravstvenem domu Krško so pripravljeni na porast okužb, z osebno varovalno opremo zaenkrat ni težav.

Kako v Krškem poteka odvzem brisov za test na SARS-CoV-2?

Ločena za otroke in ločeno za odrasle

Brise na parkirišču za zdravstvenim domom jemljejo po drive-in sistemu, in sicer ločeno za otroke in ločeno za odrasle.

"Vsa navodila pacienti pred brisom prejmejo po telefonu"

"Vsa navodila prejmejo pacienti pred brisom telefonsko, na kakšen način naj se pripravijo, naj ostanejo v avtu, naj imajo maske, naj ne izstopajo iz avtomobilov, naj pač šipo spustijo na vratih in bo zdravnik podal nadalnja navodila," nam je pvoedala Tatjana Fabjančič Pavlič, direktorica Zdravstvenega doma Krško.

Upoštevajte navodila, potem bo šlo vse tekoče

"Tako v primeru, da upoštevajo vsa navodila, kar se tiče tudi samega usmerjanja na covid točko, brisi potekajo zelo tekoče," dodaja.

Kako pa je z razkuževanjem prostorov, v katerih poteka odvzem?

Na parkiriščlu deluje ti. drive-in vstopna točka za odvzem brisov

Na parkirišču pri Zdravstvenem domu je poleg zabojnika, v katerem deluje ti. drive-in vstopna točka za odvzem brisov, tudi zabojnik za preglede otrok in odraslih. "Kadar gre za pregled v zabojniku, je predvideno, da se za vsakim pregledom razkuži površine, zamenja osebna varovalna oprema zdravstvenega osebja. Tako je pregled varen in počaka se nekaj časa, da se pregleda naslednjega pacienta. Kar se tiče brisov, je poskrbljeno, da tudi vsak pacient, ki je deležen brisa, do njega zdravnik pristopi s svežo varovalno opremo in opravi bris na varen način tako za sebe in pacienta," dodaja direktorica.

Zabojnik ZD Krško

Pride še en kontejner

Ministrstvo za obrambo oz. civilno zaščito so zaprosili za dodaten zabojnik z namenom, da bi preglede za otroke in odrasle lahko v primeru povečanja števila okužb izvajali ločeno. "Trenutno imamo en kontejner, ki smo ga dobili že v času epidemije in ga tudi pridno koristimo. Trenutno zunaj njega izvajamo brise. Brise bomo postavili ločeno v Hosekrino garažo, tako da bo ostal drive-in sistem za odvzem brisov, sami pregledi naj bi se pa v teh kontejnerjih potem fizično tudi izvajali," je še dodala direktorica Zdravstvenega doma Krško.

(eP)

koronavirus
video
posavski tednik
krško
zdravstveni dom krško

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja