Skip to main content
V Posavju -0.1° C Četrtek, 9. februar 2023
20.10.2020
18:10
COVID-19, Trubarjev dom upokojencev
Grafika: ePosavje.com
V Trubarjevem domu upokojencev v Loki pri Zidanem Mostu narašča število okuženih, v torek smo se pogovarjali z direktorjem doma in pravi, da je v domu že 126 okuženih stanovalcev in zaposlenih.

V Loki pri Zidanem Mostu 126 okuženih stanovalcev in zaposlenih

SEVNICA V Trubarjevem domu upokojencev v Loki pri Zidanem Mostu narašča število okužb z novim koronavirusom. Okuženih je 96 stanovalcev in 30 zaposlenih. Situacijo prostorsko obvladujejo, saj kapacitete za rdečo cono nenehno prilagajajo razmeram. Večja težava je kader, saj so zaradi velikega števila okuženih med zaposlenimi na robu zmogljivosti.

"96 okuženih in 30 zaposlenih"

V petek in soboto so v Trubarjevem domu v Loki pri Zidanem Mostu ponovno izvedli obsežno testiranje stanovalcev in zaposlenih. Kot pravi direktor Robert Potočnik so prejeli rezultate, ki pa žal kažejo, da se izbruh v domu še vedno ni umiril. "Na današnji dan imamo 96 okuženih stanovalcev in 30 zaposlenih," nam je v torek dopoldne povedal direktor.

V rdeči coni je trenutno 90 stanovalcev, cono so še razširili

Tudi tokrat so se takoj odzvali in še istega dne okužene stanovalce premestili v rdečo cono, ki jo je bilo treba zaradi povečanega števila okuženih stanovalcev razširiti še za eno nadstropje. "V rdeči coni je ta trenutek nastanjenih 90 stanovalcev. V soboto smo jo rdečo cono v isti stavbi razširili še za eno nadstropje in trenutno kapacitete te cone zadostujejo," dodaja direktor.

Kader je večja težava, že na robu zmogljivosti

Pričakujejo pomoč od drugod

Večja težava je kader, saj so zaradi velikega števila okuženih med zaposlenimi na robu zmogljivosti, zato pričakujejo pomoč od drugod. "Nekaj je te pomoči že prišlo, včeraj je prišla delavka iz doma iz Izlak, jutri pride delavec iz Doma upokojencev Krško. Včeraj smo sprožili druge širše aktivnosti, tudi po zdravstvenih ustanovah in drugih izvajalcih zdravstvene dejavnosti v regiji."

Stanje okuženih je različno

Direktor doma pravi, da je stanje okuženih stanovalcev različno. "Pri nekaterih stanovalcih so se pojavili simptomi, ki so v večini blažji. Pet stanovalcev se nahaja v bolnišnici, medtem ko velika večina stanovalcev simptomov zaenkrat sploh še ne kaže in se počutijo dobro," dodaja Robert Potočnik, direktor Trubarjevega doma upokojencev.

"Trudimo se, da bi bil njihov vsakdan čim bolj podoben normalnemu stanju"

Sicer pa je tudi vzdušje med stanovalci optimistično. "Glede na to, da skupinskih aktivnosti ni, si stanovalci poskušajo krajšati dneve sami. Tisti, ki se počutijo dobre, so optimistični, se pošalijo. Uredili bomo mizo tistim, ki želijo igrati karte. Imamo televizije, omogočamo jim priboljške in trudimo se, da bi bil njihov vsakdan čim bolj podoben normalnemu stanju."

"Stanje v občini Sevnica ocenjujemo kot kritično"

V ponedeljek so iz štaba Civilne zaščite Občine Sevnica sporočili, "ocenjujemo stanje okužb v občini Sevnica s trenutno potrjenimi 148 primeri kritično. Zelo smo zaskrbljeni nad situacijo v Trubarjevem domu upokojencev v Loki pri Zidanem Mostu, saj se je tam virus zelo razširjeno pojavil o okolju med najbolj ranljivimi."

(eP)

sevnica
koronavirus
video

Pridružite se nam

Novice iz Posavja