Skip to main content
Petek, 1. marec 2024
19.10.2020
10:21
Trubarjev dom v Loki pri Zidanem Mostu
Foto: arhiv ePosavje
V Trubarjevem domu v Loki pri Zidanem Mostu so potrdili še 48 okužb med stanovalci. Kot pravijo, se izbruh še vedno ni umiril.

Izbruh virusa se še ni umiril, med stanovalci 93 okuženih

Testiranja v petek in soboto: 48 stanovalcev pozitivnih, 109 negativnih brisov

SEVNICA V petek in soboto so v Trubarjevem domu v Loki pri Zidanem Mostu ponovno izvedli obsežno testiranje stanovalcev in zaposlenih. Kot pravi direktor Robert Potočnik, so vzeli 196 brisov in v soboto ter v nedeljo prejeli rezultate, "ki pa žal kažejo, da se izbruh v domu še vedno ni umiril, saj so rezultati potrdili okužbo pri 48 stanovalcih, medtem ko je rezultat brisa pri 109 stanovalcih negativen. Število stanovalcev z okužbo je do danes tako naraslo na 93, pri zaposlenih pa na 26."

"Prvoten nenaden in obsežen izburh še bolj obsežen od prvih rezultatov"

"Asimptomatski začetni potek bolezni pri praktično vseh doslej testiranjih"

Kot dodaja direktor, "je iz navedenega mogoče sklepati, da je bil prvoten nenaden in obsežen izbruh okužbe, ko smo imeli v domu po dveh dneh od prvega potrjenega primera že 40 okuženih stanovalcev in zaposlenih, še bolj obsežen, kot so pokazali prvi rezultati. Tako so rezultati ponovnega testiranja pokazali na dodatno število okuženih, ki jim v začetni fazi okužbe testiranje tega še ni potrdilo. Od teh se je žal okužba v vmesnem času razširila še na nekaj drugih stanovalcev." Ob tem se soočajo tudi s tem, da jim boj proti širjenju virusa otežuje asimptomatski začetni potek bolezni pri praktično vseh doslej testiranih z izjemo prvega primera.

Rdečo cono razširili še za eno nadstropje

88 stanovalcev v rdeči coni, pet na bolnišničnem zdravljenju

Tudi tokrat so se takoj odzvali in še istega dne okužene stanovalce premestili v rdečo cono, ki jo je bilo treba zaradi povečanega števila okuženih stanovalcev razširiti še za eno nadstropje. V njej je nameščenih 88 stanovalcev, pet pa jih je na bolnišničnem zdravljenju. V nedelj oso skladno z novo nastalim položajem skupaj z ekspertno skupino na novo postavili protokole in režim dela za obvladovanje in preprečevanje širjenja okužbe v ustanovi.

Robert Potočnik, Trubarjev dom upokojencev Loka pri Zidanem Mostu

"Čaka nas še veliko dela in dolga pot"

Kakšno je stanje okuženih?

Direktor pravi, da je stanje okuženih stanovalcev različno. Pri nekaterih so se pojavili znaki okužbe v obliki kašlja, povišane telesne temperature in podobnega, medtem ko velika večina okuženih še vedno nima nobenih zdravstvenih težav in se počutijo dobro.

"Vzdušje med okuženimi stanovalci je optimistično"

"Za krajšanje časa jim je med drugim na voljo televizor, trudimo pa se, da jim omogočimo še priboljške, kavo in podobno. Tudi vzdušje med okuženimi stanovalci je optimistično. Čaka nas še veliko dela in dolga pot, ki pa je dobro začrtana in se je dosledno držimo, zato verjamemo, da bo kmalu nastopil čas umirjanja razmer in naposled tudi dan, ko bomo virus izkoreninili iz naše sredine," dodajajo.

(bš)

sevnica
koronavirus

Pridružite se nam