Skip to main content
Torek, 28. november 2023
16.10.2020
18:27
COVID-19, visoko tvegani stiki
Foto: arhiv ePosavje
Epidemiologi Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) od soboto ne bodo več iskali visoko tveganih stikov okuženih. Na njem bo tako, da o okužbi obvesti vse, s katerimi je bil v stiku.

Od sobote naprej visoko rizičnih tesnih stikov ne bodo več iskali

S tem pa tudi ne bodo več podajali predlogov za ukrep karantene

KRŠKO Epidemiološka služba Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) ne bo več iskala visoko rizičnih tesnih stikov in s tem tudi ne bo več podajala predlogov za ukrep karantene. "Ne glede na spremenjen protokol epidemiološka služba nadaljuje s svojim delom in še naprej zagotavlja tudi vse ključne epidemiološke podatke, ki predstavljajo pomembno podlago za odločitve in sprejemanje ukrepov," dodajajo na NIJZ.

Oseba s potrjeno okužbo bo prejela navodila, da sama obvesti vse osebe, s katerimi je bila v stiku

Ob tem pravijo, da bo epidemiološka služba vzpostavila kontakt z vsakim okuženim z novim koronavirusom, mu podala informacije o poteku izolacije in izdala kodo za aktivacijo v aplikaciji #OstaniZdrav. Oseba s potrjeno okužbo bo prejela tudi navodila, da sama obvesti vse osebe, s katerimi je bila v stiku, in jim posreduje Navodila za osebe, ki so bile izpostavljene okužbi z novim koronavirusom.

NIJZ: "Kapacitete epidemiološka službe žal niso neomejene"

"Obravnavali smo lahko desetkrat več oseb kot spomladi"

Na NIJZ pravijo, da kapacitete epidemiološke službe žal niso neomejene. V zadnjih mesecih so zmogljivosti epidemiološke službe povečali in trenutno lahko obravnavajo okrog 350 primerov dnevno, kar je desetkrat več kot v spomladanskem obdobju.

Zjutraj so imeli še dobrih 1.300 oseb, ki jim jih ni uspelo obravnavati

"Kljub izjemnem trudu se število oseb s potrjeno okužbo, ki jih obravnavamo z zamikom, povečuje," so še sporočili. V petek zjutraj so imeli na seznamih še dobrih 1.300 oseb s potrjeno okužbo, ki jim jih še ni uspelo obravnavati.

Policija, avtomobil

Policisti bodo upoštevanje odlokov nadzorovali v sklopu svojega rednega dela

Za upoštevanje odlokov niso angažirali dodatnih sil

Policisti pa bodo upoštevanje odloka, ki od danes omejuje gibanje prebivalstva med rdečimi in oranžnimi statističnimi regijami, nadzorovali v okviru svojih rednih oblik dela na terenu. Na policiji za upoštevanje odloka o omejitvi gibanja po poročanju STA, niso angažirali dodatnih sil.

Globe za kršitve izrečejo na zdravstvenem inšpektoratu

Glob za kršitve odlokov sicer ne izrečejo policisti, ampak o prekršku obvestijo zdravstveni inšpektorat, saj so odloki izdani na podlagi zakona o nalezljivih boleznih. Ob tem si na policiji ne želijo, da bi aktivnosti policistov, ki so jih načrtovali že pred sprejetjem odloka, prebivalci razumeli kot začetek izvajanja nadzora na mejah statističnih regij.

(bš)

krško
brežice
sevnica
koronavirus
kostanjevica na krki

Pridružite se nam