Skip to main content
Četrtek, 30. november 2023
23.04.2022
11:11
Foto: arhiv ePosavje
Kot so sporočili z Upravne enote, bo letos velikemu številu osebnih dokumentov državljank in državljanov Slovenije potekla veljavnost.

Dodatne uradne ure na Upravni enoti Krško tudi v soboto, 14. maja

Na Upravni enoti Krško imajo tako bistveno povečano število vlog za izdajo novih osebnih izkaznic, v soboto, 14. maja, bodo zato od 8. do 12. ure imeli dodatne uradne ure, ki bodo namenjene izključno urejanju osebnih dokumentov.

Dodatne ure le nenaročenim strankam, a le za pridobitev osebnih dokumentov

"Poudarjamo, da bodo dodatne uradne ure namenjene strankam, ki niso oziroma ne bodo naročene, a le za pridobitev osebnih dokumentov (osebne izkaznice, potnega lista in vozniškega dovoljenja). Za te dokumente tudi ne velja krajevna pristojnost, kar pomeni, da jih lahko stranke uredijo na katerikoli upravni enoti po Sloveniji in ne zgolj v kraju svojega bivališča," dodajajo.

O pričetku izdaje novih osebnih izkaznic (vir: Upravna enota Krško):

Republika Slovenija je 28. marca 2022 začela izdajati biometrične osebne izkaznice, v skladu z Uredbo (EU) 2019/1157 o okrepitvi varnosti osebnih izkaznic državljanov Unije in dokumentov za prebivanje, izdanih državljanom Unije in njihovim družinskim članom, ki uresničujejo svojo pravico do prostega gibanja.

Nova osebna izkaznica ima čip, na katerem sta zapisana biometrična podatka: podoba obraza in dva prstna odtisa, ki se odvzameta državljanom po 12. letu starosti. Biometrični podatki so shranjeni samo na čipu individualne osebne izkaznice in se lahko uporabljajo samo za preverjanje verodostojnosti dokumenta in istovetnosti lastnika dokumenta pri prehodu meje.

Nova osebna izkaznica je za osebe od dopolnjenega 12. leta starosti obenem elektronska osebna izkaznica, saj čip vsebuje tudi kvalificirano potrdilo za elektronski podpis in dve sredstvi elektronske identifikacije (visoke in nizke ravni zanesljivosti). Potrdilo visoke ravni zanesljivosti in kvalificirano potrdilo za elektronski podpis sta zaščitena z uporabniškim geslom, ki si ga uporabnik nastavi z začetnim geslom. Državljanu omogoča elektronsko identifikacijo in avtentikacijo za dostop do elektronskih storitev ter elektronsko podpisovanje.

Osebna izkaznica vsebuje QR-kodo, ki omogoča preverjanje veljavnosti na portalu e-Uprava in s tem povečuje pravno varnost (veljavnost lahko preverjajo notarji, banke, zavarovalnice in podobno v Sloveniji in tujini). Na novi osebni izkaznici naslov prebivališča posameznika vsebuje pošto in poštno številko, dodan je tudi podatek o državi in kraju rojstva. Predvidoma osem mesecev po začetku izdaje biometričnih osebnih izkaznic bo z njo mogoča tudi uporaba v sistemu zdravstvenega zavarovanja. Na podoben način kakor s kartico zdravstvenega zavarovanja bo mogoče uveljavljati zdravstvene storitve pri zdravstvenih delavcih in zavodih z elektronsko identifikacijo.

Dosedanjih veljavnih osebnih izkaznic ni treba zamenjati. Obstoječe osebne izkaznice se lahko uporabljajo do poteka njihove veljavnosti, kar velja tudi za osebne izkaznice s trajno veljavnostjo po dopolnjenem 70. letu starosti.

krško
upravna enota krško

Pridružite se nam

Novice iz Posavja