Skip to main content
V Posavju 22° C Sreda, 10. avgust 2022
30.11.2021
11:32
Erasmus+ izmenjava, Kostanjevica na Krki
Foto: OŠ Jožeta Gorjupa Kostanjevica na Krki
Devet devetošolcev z Osnovne šole Jožeta Gorjupa Kostanjevica na Krki se je v tednu med 6. in 13. novembrom 2021 udeležilo mednarodne izmenjave v Španiji v okviru projekta Erasmus+.

Na mednarodni izmenjavi v Španiji

KOSTANJEVICA NA KRKI Učenci iz Slovenije, Španije, Nemčije in Portugalske sodelujejo v projektu z naslovom H.E.L.P. (Help the Environment Love the Planet) že eno leto. Do prve, od načrtovanih štirih izmenjav, pa je zaradi epidemiološke situacije prišlo šele letos. Ravno zaradi tega je bilo potovanje na Kanarske otoke, in sicer na otok Tenerife, ter gostovanje pri gostujočih družinah za učence še posebej veliko doživetje.

Učenci in učitelji so drugi dan mednarodne izmenjave na Tenerifih pričeli z ogledom starega mesta La Orotava, katerega del je nacionalni park El Teide z najvišjim vrhom Španije, vulkanom Teide, ki je visok 3718 metrov. Povzpeli so se na 2000 metrov nadmorske višine in si ogledali narodni park, ki je bil leta 2007 razglašen kot Unescova svetovna dediščina. Spoznali so bogato floro in favno tega dela otoka ter se seznanili z lokalnimi ekološkimi težavami.

Tretji dan so učenci obiskali lovorjev gozd v naravnem rezervatu Anaga Park. Raziskovali so rastlinske in živalske vrste v najstarejšem in zaščitenem območju otoka. Sledil je ogled nekdanjega glavnega mesta La Laguna, ki je danes pomembno kulturno in izobraževalno središče. Dan so učenci zaključili s skokom v Atlantski ocean na plaži glavnega mesta Santa Cruz.

Četrti dan je naše učence na izmenjavi sprejel župan občine Tacoronte. Učenci, našo šolo je zastopal Lan Lisec, so mu zastavili nekaj okoljevarstvenih vprašanj glede problemov, ki so jih v tem tednu opazili pri spoznavanju otoka. Dotaknili so se problematike postavljanja sončnih celic in uporabe čistejših virov energije. Županu je učenka Julia Jarkovič predala tudi darilo, ki ga je zanj pripravila ravnateljica Melita Skušek v sodelovanju z Občino Kostanjevica na Krki. Tako bo med drugim leseni kostanjeviški čolniček krasil tudi prostore Občine Tacoronte na Tenerifih. Preostanek dneva so učenci preživeli na ladji v kraju Puerto Colon, kjer so videli kite in delfine, najpogumnejši pa so skočili tudi v ocean v bližini plaže Masca, ki je obdana z osupljivimi klifi.

Fotogalerija (Foto: OŠ Jožeta Gorjupa Kostanjevica na Krki):

Zadnji dan mednarodne izmenjave v Španiji so učenci preživeli v vodnem planetu Siam park. Po zabavnih vožnjah na različnih toboganih in spoznavanju izredno bogatega rastlinskega sveta so učenci večer preživeli v šoli. Ravnatelj jim je pripravil znano špansko jed “paello”, gostujoči učenci pa poslovilno zabavo. Prva mednarodna izmenjava se je končala z neskončnim objemanjem, novimi prijatelji, jezikovnimi izkušnjami in pri marsikomu tudi s solzico v očeh.

Učenci in učitelji se že sedaj zelo veselimo nove izmenjave, ki bo potekala od 16. do 20. maja 2022 na naši šoli.

Tanja Beber, OŠ Kostanjevica na Krki

kostanjevica na krki
šole v posavju
fotogalerija

Pridružite se nam

Novice iz Posavja