Skip to main content
V Posavju 7° C Sobota, 4. februar 2023
09.12.2019
07:54
Krško, oktober 2019
Krško, oktober 2019, Foto: ePosavje.com
Občina Krško je letos pristopila k participativnemu proračunu, pri porabi katerega odločajo in sodelujejo občani. Prejeli so 52 projektnih predlogov ter jih po pregledu komisije izglasovali 26.

Participativni proračun za leto 2020

Na glasovanju za projekte veliko občanov

KRŠKO Občina Krško je v letošnjem letu izvedla predhodne postopke za izvedbo participativnega proračuna za leto 2020. "V pozni pomladi smo izvedli natečaj, v katerem so občani povedali, kaj bi želeli v svojih kjrajevnih skupnosti, nato pa smo izvedli tudi glasovanje, na katerega se je odzvalo veliko občanov," ob tem pove župan Miran Stanko.

52 predlogov, izglasovali so jih 26

Občani so podali 52 projektnih predlogov ter jih po pregledu komisije izglasovali 26. Te bo občinska uprava v prihodnjem letu tudi izvedla. "V naših občini imamo 7 območjih, predvidenih je 140.000 evrov za izvedbo vseh teh projektov in v vsakem od območjih približno po 20.000 evrov za razne manjše posege v prostor, v katerem ljudje živijo," dodaja Stanko.

Do štirje projekti v vsakem območju

Za vsako območje sta predvidena od dva do štirje projekti. "Po svoje smo bili presenečeni, da so občani v skoraj vsakem območju predlagali fitnes naprave. Seveda gre za tudi za manjše ureditve, a težišče je bilo na fitnes napravah, kot bi se občani med seboj dogovorili. Ampak očitno je to takšna infrastruktura, ki jo primanjkuje v našem prostoru," še pove župan.

Z odzivom so zadovoljni

Na občini so z odzivom občanov zadovoljni. Kot dodaja Stanko, "so se ljudje, glede na to, da je prvo leto, ko se noviteta uvaja, res dobro odzvali. Predlagani je bilo precej predlogov, skoraj vsi so bili ustrezni in praktično bo celotna kvota v proračunu za 2020, bo porabljena za to in bodo vsi predlagani projektu tudi izvedeni."

Participativni proračun za leto 2021

Predloge za 2021 bodo zbirali od 15. marca do 15. aprila 2020

V začetku leta 2020 bo občinska uprava začela nov postopek participativnega proračuna, tudi tokrat bo med sedem območij razdelila 140 tisoč evrov oz. do 20 tisoč na posamezno območje. Občani bodo lahko od 15. marca do 15. aprila prihodnje leto podali predloge, nato pa jih bo pregledala za to imenovana komisija, ki odloča, kateri ustrezajo kriterijem in bodo uvrščeni na glasovanje.

Glasovanje o izbranih projektih junija

V začetku junija bo potekalo glasovanje, izglasovane projekte pa bo občinska uprava izvedla v letu 2021.

(vs, bš, eP)

krško
posavski tednik
ansat tv

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja