Skip to main content
Torek, 28. november 2023
06.03.2020
12:32
Galerija Božidar Jakac, Foto: Alja Fir
Kaj vse se bo v marcu dogajalo v Galeriji Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki? V nadaljevanju zapisa objavljamo seznam dogodkov, na katere vabijo Kostanjevičani.

Izbor del Franceta in Toneta Kralja iz njunih zbirk v Kostanjevici na Krki

OTVORITEV

Izbor del Franceta in Toneta Kralja iz njunih zbirk v Kostanjevici na Krki

Galerija Instituta "Jožef Stefan"

ponedeljek, 23. marec, ob 14.30

V letošnjem letu beležimo kar nekaj pomembnih prelomnic pri konstituiranju nacionalne biti. Konec I. svetovne vojne je bil čas, ko se je na mnogih področjih staro umikalo novemu in nič drugače ni bilo na področju likovne umetnosti. Letos beležimo 100 let vznika Novomeške pomladi, ki je s svojo izrazito urbano in avantgardno naravnanostjo pomembno zaznamovala slovenski kulturni prostor, za preboj pa sta poleg Podbevška, Kogoja in Vidmarja prav gotovo zaslužna tudi brata France in Tone Kralj, ki sta se 11. 11. 1920 s svojimi deli priključila in dopolnila izbor del novomeških avtorjev na XVIII. umetnostni razstavi v Jakopičevem paviljonu v Ljubljani. Tako se je konstituirala vodilna smer razvoja likovne umetnosti med obema vojnama pri nas in ključno vlogo pri tem je prav gotovo odigral France Kralj.

Se pa obenem letos spominjamo tudi dveh okroglih življenjskih obletnic, povezanih z bratoma Kralj, ki sta v Galeriji Božidar Jakac zastopana na stalnih razstavah, in sicer mineva 125 let od rojstva in 60 let od smrti Franceta Kralja ter 120 let od rojstva ter 45 let od smrti Toneta Kralja. Zato z bratoma Kralj tokrat spet skupaj stopamo v ljubljanski prostor, v neposredno bližino njunih domovanj, v renomirano razstavišče, kjer Institut Jožef Stefan ob obletnici rojstva Jožefa Stefana, vsako leto organizira Dneve Jožefa Stefana.

Kustos razstave je Goran Milovanović.


Tina Mohorovič

OTVORITEV

Tina Mohorović: Prestopanja / Crossings

Lamutov likovni salon

petek, 27. marec, ob 18. uri

Tina Mohorović v novonastalih delih raziskuje proces približevanja grafičnega odtisa k risbi, ki je predpogoj za nastanek grafike. Njen likovni razmislek poteka skozi izolacijo posameznih delov grafične matrice, ki jim z odvzemanjem v izpraznjenem prostoru in inverznim tiskanjem podeli novo identiteto. Prehod in približevanje začetni točki grafičnega ustvarjanja – risbi, se tako zgodi spontano. Na risbah ostane le notranje ogrodje, ki v idejnem smislu ponazarja prehod in približevanje zunanjega k notranjemu prostoru posameznika in prehajanju od anonimnosti do intime.

Kustosinja razstave je Kristina T. Simončič. Razstava bo na ogled do 24. maja 2020.

Prestopanja z umetnico Tino Mohorović

 

MEDGENERACIJSKA USTVARJALNICA

Prestopanja z umetnico Tino Mohorović

Lamutov likovni salon

sobota, 28. marec, med 10. in 12. uro

Tina Mohorović nam bo na krajšem ogledu predstavila svoja najnovejša grafična in risarska dela na razstavi Prestopanja / Crossings. Sledilo bo ustvarjanje lastnih grafik pod mentorstvom umetnice. Ustvarjalnica je brezplačna. Prijave sprejemamo do petka, 27. marca 2020 na: info@galerija-bj.si ali 07 49 88 140. Pedagoške programe GBJ je finančno podprla Zavarovalnica Triglav.


EKSKURZIJA

Po poteh cistercijanov, skulptur in čokolade na avstrijskem Štajerskem

sobota, 4. april 2020

Prvo soboto v aprilu se bomo podali na ekskurzijo v Avstrijo. V tematski navezavi z našim Parkom skulptur Forma viva, bo prvi postanek Avstrijski park skulptur, ki se nahaja na obrobju Gradca. Revija Guardian ga je leta 2016 uvrstila med 10 najlepših parkov skulptur v Evropi. Razteza se na kar sedmih hektarjih, v njem pa je več kot 70 skulptur avstrijskih in mednarodnih umetnikov, kot so Fritz Wotruba, Franz West in Yoko Ono.

Sledil bo ogled cistercijanskega samostana Rein, s katerim je bil skozi svojo več kot petstoletno zgodovino, tesno povezan samostan Marijin studenec v katerega je danes umeščena Galerija Božidar Jakac.

Po kosilu v samostanski gostilni se bomo odpravili do našega zadnjega postanka - Čokoladnice Zotter, ki slovi kot ena izmed najboljših. Strokovno se bomo posvetili okušanju okrog 365 različnim vrstam čokolade. Obogateni s sladkimi spomini se bomo v poznih večernih urah vrnili v Kostanjevico na Krki.

Cena ekskurzije je 54 EUR, za člane Kluba prijateljev GBJ je cena 27 EUR. V ceno so vključeni prevoz, vstopnine in vodstvo. Kosilo v ceno ni vključeno.

Število mest je omejeno, zato je potrebna predhodna prijava in plačilo kotizacije v TIC-u Kostanjevica na Krki (Lamutov likovni salon, Oražnova ulica 5, Kostanjevica na Krki / torek-nedelja med 9. in 17. uro). Za več informacij smo vam na voljo na 07 49 88 152 ali na e-mailu: tic-gbj@galerija-bj.si / info@galerija-bj.si.

Galerija Božidar Jakac Kostanjevica na Krki

kostanjevica na krki
galerija božidar jakac
napovednik

Pridružite se nam

Novice iz Posavja