Skip to main content
V Posavju 7.4° C Sreda, 7. december 2022
13.02.2020
14:23
Jabolčni štrudl v Pišecah
Foto: OŠ Maksa Pleteršnika Pišece
Osnovnošolci z OŠ Maksa Pleteršnika Pišece so spoznavali skrivnosti priprave pravega domačega jabolčnega štrudla. Ob tem je nastal tudi spodnji zapis, zraven pa prilagamo še nekaj fotografij.

Priprava jabolčnega štrudla z gospo Milko

PIŠECE V ponedeljek, 10.  februarja, smo se učenci 6. razreda z razredničarko Brigito in učiteljico gospodinjstva Urško odpravili h gospe Milki Plevnik v Orehovec. Gospa Milka je mama našega hišnika Vlada in babica naše sošolke Hane. Gospa Milka se je v Orehovec preselila iz Hrvaške po poroki z gospodom Vladimirjem Plevnikom, s katerim imata 5 otrok, 7 vnukov, naslednje leto pa bosta praznovala zlato poroko. Na kmetiji, kjer se ukvarjajo s sadjarstvom (1,5 ha), vinogradništvom (2 ha), izdelavo salam in klobas, živi s svojo družino Milkin sin Vlado (žena Alenka, hčerki Saša in Hana). A kar to družino še posebej krasi, so občudovanja vredni odnosi, ki vladajo med njimi, kajti gospa Milka se rada pohvali, da se vsako nedeljo vsi zberejo doma za njeno mizo, skupaj pa tudi stopijo, ko je treba postoriti veliko dela na kmetiji. Gospa Milka je pri svojih 86. letih zelo energična gospa, aktivna tudi v aktivu kmečkih žena in pri Rdečem križu (že 30 let). Svoje mojstrstvo pa pokaže rada v kuhinji, kjer vse pripravi brez receptov, brez tehtnice, vse, kar zna, se je naučila od svoje mame in tašče. In ravno zato smo se odločili, da jo prosimo, če še nam izda kakšen svoj recept in nas nauči pripraviti tradicionalno slovensko jed v svoji kuhinji.

Fotogalerija (Foto: OŠ Maksa Pleteršnika Pišece):

Tokrat smo si izbrali pripravo jabolčnega štrudlja. Pri pripravi smo sodelovali vsi, naš sošolec si je pridno vse zapisoval, kajti odločili smo se, da bomo kdaj pripravili jabolčni štrudelj po receptu gospe Milke tudi doma v naših družinah. In tako smo pridno lupili jabolka, valjali testo, pomivali posodo … Poslušali vse, kar nam je gospa Milka povedala, vmes pa se posladkali z njenimi dobrotami, na koncu pa z užitkom pojedli tudi štrudelj, ki smo ga s skupnimi močmi spekli. Kako je bil okusen, mjam.

Da smo se res izkazali, je potrdila tudi gospa ravnateljica Nuška Ogorevc, ki nas je obiskala. In ko smo z njo malo poklepetali o tem, kako danes starši premalo ustvarjajo v kuhinji z nami, je dodala, da je zelo dragocena začimba, ki je še posebej vidna v Plevnikovi kuhinja, mamina ljubezen, ki hrani doda posebno vrednost. Na koncu smo se zahvalili gospe Milki, sinu Vladu, in obljubili, da se bomo še kdaj oglasili, kajti gospa Milka ima veliko srce, kjer je prostora ne le za njene otroke in vnuke, temveč za vse nas.

Hvala vam, gospa Milka, res ste nam polepšali ponedeljkovo dopoldne, hkrati pa nas navdušili, da se tudi sami preizkusimo pri pripravi dobrot, kakršnih smo bili deležni za vašo mizo.

Pika, Leon, Hana
OŠ Maksa Pleteršnika Pišece

šole v posavju
brežice
fotogalerija

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja