Skip to main content
Ponedeljek, 4. marec 2024
25.10.2021
20:27
NMP Krško, rešilec
Foto: arhiv ePosavje
Kadar hitijo gasilci, reševalci in policisti na pomoč, je zelo pomembno, kakšna je intervencijska pot, kakšen bo čas, v katerem bodo prispeli na kraj dogodka, da pomagajo pri požaru, poplavi ipd.

Če se nekdo z vsemi štirimi smerniki pelje po mestu ...

... je verjetno gasilec

SEVNICA Kako je z intervencijskimi potmi in ali se je stanje na tem področju v zadnjih letih kaj izboljšalo, smo vprašali poveljnika Gasilske zveze Sevnica Gašperja Janežiča. "Kar se tiče intervencijskih poti, smo prostovoljni gasilci posebna specifika. Prostovoljci morajo že od doma leteti v gasilski dom in od tam z gasilskim vozilom na intervencijo. Tu lahko rečem, da so krajani, udeleženci v prometu, bolje seznanjeni. Spoznajo, da je nekaj narobe, ko se gasilec v gasilski dom pelje z vklopljenimi vsemi štirimi smerniki," pravi Janežič.

Prednost za modre luči in sireno? "Stvari se zelo popravljajo"

"Dokler ne pridemo v gasilski dom v vozilo pod sireno in modre luči, smo nevarni udeleženci v cestnem prometu in nimamo prednosti. Ko gremo z vozilom, je prednost vozil z modro lučjo in sireno prva. Lahko rečem, da se glede na število intervencij in dogodkov stvari zelo popravljajo, ostali udeleženci v prometu upoštevajo vozila na nujni vožnji," dodaja.

Ko slišite sireno: Zapeljite naprej, desni smernik in se umaknite izven vozišča

In kakšen nasvet imajo gasilci za vse tiste, ki se znajdejo na cesti v trenutku, ko gasilci, reševalci in policisti hitijo na pomoč? Janežič ob tem pove, da ko opazite vozilo z modro lučjo in sireno, naj se peljejo naprej "in naj ne bremzajo pred nami. Včasih smo imeli primere, ko smo se pripeljali za vozilo, se je voznik ustrašil, zabremzal in zapeljal na rob ceste, bila je nevarnost naleta. Vozniki se naj peljejo normalno naprej, dajo smernik in se umaknejo izven vozišča, kolikor je to mogoče, da lahko brez težav brez problema nadaljujemo pot naprej do kraja nesreče."

(bš, eP)

sevnica
pgd sevnica
gasilci
video

Pridružite se nam

Zadnje novice

Novice iz Posavja