Skip to main content
V Posavju 28° C Torek, 24. maj 2022
23.08.2019
14:17
Grafika: ePosavje
Most čez Krko na Brodu pri Podbočju je od prejšnjega tedna zaprt, obvoz je urejen mimo Kostanjevice na Krki in Cerkelj ob Krki. Kako naprej? Vprašali smo na Direkcijo, tole so nam povedali.

Most čez Krko je zaprt, kako naprej?

"Z izdano odločbo o zapori se ne strinjamo, zato smo podali pritožbo"

KRŠKO Potem, ko so s 13. avgustom na Inšpektoratu Republike Slovenije za infrastrukturo z odločbo zaprli most čez Krko na Brodu pri Podbočju za ves promet, je obvoz za ves promet urejen mimo Kostanjevice na Krki, za vozila lažja od 7,5 ton pa tudi mimo Cerkelj ob Krki.

Stanje mostu preverjajo, vodijo in spremljajo vsakoletno

"Vprašali smo na Direkcijo Repulibke Slovenije za infrastrukturo. Tam so nam odgovorili, da se z ne strinjajo z izdano odločbo Inšpektorata Republike Slovenije za infrastrukturo in z odredbo o popolni zapori mostu čez Krko v Brodu pri Podbočju, zato so zoper odločbo podali pritožbo.

Občina Krško na ta problem opozarja že dobra tri leta in se do tega časa ni zgodilo nič. Mnenje občine je, da bi morali most še enkrat pregledati in ugotoviti, ali je možno sprostiti promet lokalnega pomena do 3,5 ton. Če pa to ne gre, pa vsekakor montažni most, ki bo omogočal promet v treh letih - toliko računamo, da uredimo dokumentacijo in izberemo izvajalca za nov most.

Silvo Krošelj, podžupan Občine Krško, o mostu na Brodu pri Podbočju za Ansat TV

"Pritožba temelji na strokovnih podlagah, na podlagi zadnjega obdobnega pregleda"

Kakor so nam odgovorili, "pritožba temelji na strokovnih podlagah, na podlagi poročila zadnjega obdobnega pregleda dotičnega objekta 22. februarja 2019. Obdobne preglede premostitvenih objektov na državnih cestah izvaja Direkcija Republike Slovenije za infrastrukturo (v nadaljevanju DRSI) z namenom spremljati ter voditi stanje premostitvenih objektov ter zagotoviti varnost prometa preko le-teh."

"Iz poročila je razvidno slabo stanje. A nikakor ne kritično, ki bi ogrožalo njegovo stabilnost"

Ker je most v Brodu pri Podbočju sovprežen premostitveni objekt, njegovo stanje preverjajo, vodijo in spremljajo vsakoletno. "Iz poročila zadnjega obdobnega pregleda 22. februarja je razvidno slabo stanje objekta - ocena 2 (na lestvici od 1 do 5, 1 – najslabša ocena objekta), nikakor pa ne kritično stanje, ki bi ogrožalo njegovo stabilnost," še dodajajo v sporočilu.

In kako naprej? V pripravi je razpisna dokumentacija za najustreznejo varianto rehabilitacije mostu

Kot še dodajajo, "je v pripravi razpisna dokumentacija za študijo variant z namenom ugotoviti najustreznejšo varianto rehabilitacije mostu, katera bo usklajena z izdanimi projektnimi pogoji mnenjedajalcev in veljavnem prostorskim aktom Občine Krško."

Več v torek v oddaji Posavski tednik na Ansat TV

Kako kaže z mostoma na Borštu in v Cerkljah ob Krki?

Kaj se bo z mostom na Brodu še dogajalo? V slabem stanju sta tudi mostova v brežiški občini, tisti v Cerkljah ob Krki in nekaj kilometrov nižjo na Borštu pod Račjo vasjo. Kako kaže z njima? Brežiški župan Ivan Molan in tamkajšnji občinski svetnik Igor Zorčič sta spregovorila več besed, prispevek bo na sporedu v oddaji Posavski tednik 372 na posavski televiziji Ansat TV v torek, 27. avgusta, ob 20. uri, kasneje pa še na spletnem mestu ePosavje.com.

(vs, bš, ep)

krka
krško
ceste

Pridružite se nam

Poglejte tudi