Skip to main content
V Posavju 16.3° C Ponedeljek, 26. september 2022
30.01.2020
18:16
Bistrica ob Sotli
Foto: ePosavje.com
Kaj je najbolj zaznamovalo preteklo leto v občini Bistrica ob Sotli in kaj jih čaka v letošnjem letu? V nadaljevanju smo pogledali v njihove načrte. Več pa v prispevku iz oddaje Posavski tednik.

Projekt Hidravlične izboljšave tudi v letošnjem letu

Dokončali so dve tretjini projekta optičnih povezav

BISTRICA OB SOTLI Med rednimi vsakoletnimi investicijami v infrastrukturo je Občina Bistrica ob Sotli lani pristopila k projektu hidravlične izboljšave. Uspešno je pridobila vsa potrebna soglasja in pravnomočno gradbeno dovoljenje, da lahko v letošnjem letu začne z aktivnostmi za realizacijo enega največjih projektov na področju oskrbe z vodo v občini. Kar zadeva ostalih projektov, bistriški župan Franjo Debelak pravi, so dokončali dve tretjini projekta optičnih povezav. "Ena tretjina projekta nas še čaka. To nadaljujemo v okviru programa RUNE – gre za približno sto priključkov, ki so razpršeni po celotni občini. To bo kar velik zalogaj, vendar ga moramo dokončati."

Projekt ureditve novih prostorov za knjižnico

V letu 2019 so začeli tudi zelo velik in potreben projekt ureditve novih prostorov za knjižnico, s tem bodo imeli urejene vse prostore v Kulturnem domu Bistrica ob Sotli, ki so v njihovi lasti. "Letos smo uredili to dvorano, prebrusili parket, kupili smo ozvočenje, hkrati je pa na podstrešju urejenih skoraj 300 kvadratnih metrov površin za našo knjižnico, ki je trenutno eno nadstropje nižje in je v prostorski stiski. Računamo, da bomo do občinskega praznika lahko odprli njene nove prostore."

"Želimo pospešiti turizem"

"Zelo se trudimo, da uredimo vrtec in telovadnico"

V sodelovanju z drugimi občinami Posavja so izvedli projekt Mar nam je za skupnost, v okviru katerega so postavili zunanje fitnes naprave za vadbo in ga bodo zaključili s promocijo zdravega načina življenja. "Se pa zelo trudimo, da uredimo vrtec in telovadnico. Gre sicer za večja projekta, s katerima smo že začeli in ki se bosta izvajala v naslednjih treh, štirih letih. Pripravili smo idejne načrte, saj moramo umakniti gasilski dom – ker nimamo prostora, da bi zgradili novo telovadnico in vrtec, bomo postavili nov gasilski dom. Dokumente že imamo, prav tako imamo lokacijo in tudi v proračunu v prvem branju smo to sprejeli," dodaja Franjo Debelak. Sicer pa se lotevajo različnih projektov, s katerimi želijo pospešiti turizem.

"Mlade si želimo obdržati v kraju"

Dom upokojencev nujno potrebujejo

"V lanskem letu smo hostel predali v uporabo mladim, letos želimo kupiti še eno hišo v centru Bistrice ob Sotli, ki bi jo predali v uporabo društvu vinogradnikov." S tem bi jim dali možnost dodatnega zaslužka, hkrati pa je to tudi turistični potencial, pravi Debelak. Trenutno pripravljajo prostorske načrte, s katerimi želijo določiti lokacijo za dom upokojencev, ki ga nujno potrebujejo, in za kakšno stanovanjsko gradnjo. "Ali pa recimo sofinanciranje prvega stanovanja za mlade. Želimo si obdržati mlade v kraju. Dom upokojencev pa ni pomemben le z vidika starajoče se družbe, pomemben je tudi z vidika zaposlovanja mladih. Če odpremo delovna mesta na podeželju, smo rešili podeželje," dodaja Debelak. Tu računajo na državne razpise.

Računajo na državne razpise

"Država bi se morala zavedati, da se prebivalstvo stara in da je to ena najboljših lokacij za dom upokojencev. V nekem idiličnem vaškem okolju bi se starostniki počutili kot doma. Ne gre pa samo za dom upokojencev, v skupnem kompleksu bi bila tudi varovana stanovanja. Trudimo se, da bi pridobili investitorje, svoje mora pa oddelati tudi občina – od pridobitve lokacijskih dovoljenj, priprave prostora itn."

Ureditev cestne infrastrukture in nadaljevanje izgradnje kolesarskih povezav

V načrtu je ureditev cestne infrastrukture in nadaljevanje izgradnje daljinskih kolesarskih povezav skozi Bistrico ob Sotli in hkrati s tem tudi postavitev novih varnih avtobusnih postajališč.

(bš)

bistrica ob sotli
video
posavski tednik

Pridružite se nam

Novice iz Posavja