Skip to main content
Nedelja, 3. marec 2024
29.01.2021
14:22
Angleški sev virusa SARS-CoV-2 v občini Sevnica
Grafika: ePosavje.com
Z direktorico Zdravstvenega doma Sevnica Vladimiro Tomšič smo se v sredinem popoldnevu pogovarjali o primeru odkritja angleškega seva virusa v občini Sevnica.

Odkritje angleškega seva pri občanu v občini Sevnica

V Sloveniji do ponedeljka opravili 877 vzorcev, pri 16 dobili pozitiven rezultat

SEVNICA Na Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) so v soboto, 23. januarja, prevzeli testne komplete za odkrivanje spremememb v dednem zapisu virusa SARS-CoV-2, ki nam jih je donirala slovaška vlada. Kot pravijo, so sprejeti testni kompleti zadoščali za izvedbo 2400 PCR reakcij, ob tem da sta za analizo enega vzorca potrebni dve reakciji. Do ponedeljka, 25. januarja, popoldne so v vseh laboratorijih skupaj testirali 877 vzorcev in pri 16 vzorcih dobili pozitiven rezultat.

Vzorec je bil 22. januarja vzet v Splošni bolnišnici Novo mesto

Nekaj dni pozneje potrjen v novomeškem laboratoriju

Na NLZOH Novo mesto so opravili preiskave na 117 vzorcih in potrdili 2 pozitivna na omenjeni angleški sev z oznako B.1.1.7. In eden od teh vzorcev je bil po njihovih podatkih 22. januarja vzet v Splošni bolnišnici Novo mesto.

"Klasični PCR testi ne ločijo med mutacijami in zato je potrebno posebno testiranje"

"Angleški sev pri pacientu iz Tržišča je bil dokazan s slovaškimi testi, o katerih so govorili mediji. To so posebni PCR testi, ki so občutljivi samo na angleški sev. Klasični PCR testi namreč ne ločijo med mutacijami in je zato potrebno posebno testiranje. Država ga izvaja samodejno na določenem vzorcu. Tudi, če je bil PCR test odvzet pri nas, nismo mi določili, da mora inštitut preveriti na angleški sev, ampak je to v domeni samega inštituta, ki testira te PCR teste," nam je v četrtek dopoldne povedala direktorica Zdravstvenega doma Sevnica Vladimira Tomšič.

Občani sprašujejo, ali lahko s HAT testi izvedo za angleški sev

Ob tem sogovornica dodaja, da sedaj pozitivne teste genetsko opredelujejo tudi s sekvenciranjem. "To traja nekoliko dlje, do 14 dni." Direktorica dodaja, da hitri antigenski testi za dokazovanje različnih sevov niso primerni. "To sprašujejo naši občani, če lahko pri presejalnih testih lahko izvedo tudi za angleški sev." Omenjeni sev naj bi bil po sedaj znanih podatkih za 30 do 50% bolj uspešen pri širjenju kot navadni sev.

"Na celice se močno oprime in se zato tudi lažje širi"

"Na celice se namreč močno oprime in zato tudi lažje širi. Natančnih podatkov pa nikjer še ni, ni študij. Zato opozarjam in spet motiviramo na vse varnostne ukrepe - razdalja, nošenje mask preko nosu, zaščita z zaščitnimi očali in skrbna higiena rok, razkuževanje in higiena kašlja," dodaja direktorica.

V občini Sevnica v sredo 189 aktivnih primerov okužbe

8. januarja 385 aktivnih primerov, 27. januarja 189

Od 30. septembra 2020 do 27. januarja 2021 so v občini Sevnica potrdili 1813 primerov okužbe in so imeli v sredo, 27. januarja 2021, še 189 aktivnih primerov okužbe. Kar pa je polovico manj, kot so jih imeli največ doslej - 8. januarja so jih namreč imeli 385. 

Gibanje števila aktivnih primerov v treh posavskih občinah:

Število aktivnih primerov v Posavju, 30.9.2020 - 27.1.2021

(bš)

sevnica
koronavirus
video

Pridružite se nam

Novice iz Posavja