Skip to main content
Ponedeljek, 29. maj 2023
24.08.2021
10:02
Ostri odzivi, ZD Krško, ZD Brežice
Grafika: ePosavje.com
Potem, ko so konec v javnosti zaokrožile informacije o domnevnih lažnih potrdilih o cepljenju proti COVID-19, iz dveh zdravstvenih domov (Krško in Brežice) prihajajo ostri odzivi.

Tri prijave na domnevno izdajo potrdil o cepljenju osebam, ki niso bile cepljene

ZAKAJ GRE? Slovenska tiskovna agencija je v petek poročala, da je Zdravstveni inšpektorat konec meseca julija 2021 prejel tri prijave, ki so se nanašale na domnevno izdajo potrdil o cepljenju osebam, ki sploh niso bile cepljene. Prijave so se nanašalne na cepilne centre ZD Krško, ZD Brežice in Zdravstveni zavod Zdravje Ljubljana.

"Tovrstnim zavržnim praksam ni mesto v Zdravstvenem domu Brežice"

ODZIV IZ BREŽIC Iz posavskih dveh zdravstvenih domov prihajajo ostri odzivi. "V Zdravstvenem domu Brežice izražamo veliko presenečenje glede objav o domnevnem izdajanju potrdil o cepljenju necepljenim osebam. Tovrstne očitke ostro zavračamo, ker takšna dejanja štejemo za zavržna in nedopustna," pravijo v Zdravstvenem domu Brežice.

V nadaljevanju dodajajo, da "kdor podrobneje spremlja prizadevanja Zdravstvenega doma Brežice za čim večjo precepljenost občanov občine Brežice, je spoznal, da tovrstnim zavržnim praksam ni mesto v Zdravstvenem domu Brežice. Domnevni in lažni očitki prizadenejo vse uslužbenke cepilnega centra, ki marljivo in vestno opravljajo svoje delo."

Ob tem izražajo veliko presenečenje "tudi nad postopanjem Zdravstvenega inšpektorata Republike Slovenije in policije, ki tovrstne informacije posredujejo v javnost še preden so obravnavane in raziskane. S takšnimi dejanji posamezni deležniki prav gotovo ne prispevajo k povečanju zaupanja občanov v cepljenje, rušijo že vzpostavljeno zaupanje in prizadevanja za čim boljšo precepljenost."

Zdravstveni dom Krško

"Navedbe ostro zavračamo"

ODZIV IZ KRŠKEGA Podobni odzivi prihajajo tudi iz Zdravstvenega doma Kšrko. "Izražamo veliko začudenje nad objavami v medijih, da zdravstveni inšpektorat in policija preiskuje kaznivo dejanje izdaje potrdil o cepljenju necepljenim osebam. Navedbe ostro zavračamo, saj so takšna dejanja nemoralna in nesprejemljiva."

Ob tem izpostavljajo, da v Zdravstvenem domu Krško vlagajo ogromno časa in energije v čim večjo precepljenost občanov občine Krško in Kostanjevica na Krki. "Domnevni očitki mečejo slabo luč na vse izvajalce cepljenja v Cepilnem centru ZD Krško, kajti pod naziv Cepilnega centra Krško ne spadajo samo izvajalci zaposleni v Zdravstvenem domu Krško temveč tudi izvajalci s koncesijo, ki opravljajo samostojno zdravstveno dejavnost v občini Krško in Kostanjevica na Krki."

"Pričakujemo, da nas bodo uradno kontaktirali in zadevo pojasnili"

V Zdravstvenem domu Krško v omenjeni zadevi še pričakujejo, da jih bodo institucije, ki so informacije posredovale v javnost, uradno kontaktirale in zadevo pojasnile. "Takšna dejanja zagotovo ne pripomorejo k boljši precepljenosti prebivalstva, saj omajajo zaupanje in naša prizadevanja za boljšo precepljenost," dodajajo.

Kako smo s cepljenjem v Posavju?

V Sloveniji so s prvim odmerkom cepili 968.971 oseb (46% prebivalstva), z vsemi odmerki pa 881.119 oseb (42% prebivalstva). V šestih posavskih občinah je s prvim odmerkom cepljenih 44,4% prebivalstva, z vsemi odmerki pa 38,6% prebivalstva. Med občinami je na prvem mestu občina Radeče s 48,1% cepljenih prebivalcev z vsemi odmerki, najmanj (34,9%) pa v občini Bistrici ob Sotli.

Delež precepljenih po občinah:

  S prvim odmerkom Z vsemi odmerki
Krško 42,62% 37,4%
Brežice 44,35% 38,0%
Sevnica 45,13% 39,0%
Kostanjevica na Krki 46,08% 39,3%
Radeče 53,19% 48,1%
Bistrica ob Sotli 40,19% 34,9%

(bš, eP)

koronavirus
krško
brežice
zdravstveni dom brežice
zdravstveni dom krško

Pridružite se nam