Skip to main content
Nedelja, 24. september 2023
28.04.2021
14:21
Foto: eposavje.com
Počitniški dnevi so priložnost, da spoznate domače tematske poti, ena od njih se vije pod sevniškim gradom.

V deblaku razstavljenih 36 drevesnih vrst

Krožna pot Gozd je kultura se začne in konča na spodnjem parkirišču pod gradom. S sprehodom po tematski poti obiskovalci spoznajo drevesne vrste in delovanje posameznega drevesa kot celote. Kar 36 drevesnih vrst, ki jih najdemo v bližini sevniškega gradu, je razstavljenih v deblaku. Vodnik v naravi Peter Požun ga nam podrobneje predstavi. "Zanimivo je to, da lahko spoznate zunanjo strukturo drevesa, torej lubje, kot prerez neke deske."

V Sloveniji poznamo 76 avtohtonih drevesnih vrst, dodaja sogovornik, kar nam zagotavlja ogromno biotsko raznovrstnost. "Gozd je tako pomemben za samo pitno vodo, ohranja stabilna tla, saj preprečuje erozijo, predvsem pa zagotavlja neko trajnost."

Največji drevesni hotel in gozdni telefon

Vodnik nas pelje še do ene zanimive točke, največjega drevesnega hotela, v katerem se nahaja ogromno žuželk. "Žuželke zapolnjujejo notranjost in skrbijo za proces trohnenja in ostale procese. Zraven imamo gozdni telefon. Danes si nihče ne zna predstavljati življenja brez telefona. To je telefon, ki je na dotik (potrka po deblu op. p.) in odlično deluje tudi brez elektrike."

Grajski čebelnjak

Na poti se ustavimo pri čebelnjaku. Grajska čebelarka Nevenka Strnad nam približa življenje čebel. "V čebelnjaku odprem panj, da si obiskovalci lahko ogledajo življenje čebel, pokažem sate s čebelami, predstavim družine, njihova opravila in seveda tudi čebelarsko opremo in pribor, ki ga uporabljamo." V grajskem čebelnjaku čebelarijo s šestimi gospodarskimi in štirimi rezervnimi družinami.

Tematsko pot Gozd je kultura sicer vsako leto nekoliko nadgradijo, pojasnjuje direktorica KŠTM Sevnica Mojca Pernovšek. "Letos smo želeli pokazati, da imamo izzive še na drugih področjih, kot so čebelarske poti, ker se tukaj nahaja tudi čebelnjak, pridobili smo tudi novo maskoto. Skozi vse te predstavitve doživetij smo želeli povedati, da se obiskovalci lahko sprehodijo po okolici gradu ali preko vodenih doživetij ali individualno, in da se lahko, ko obiščejo Sevnico, priključijo kakšnim športnim aktivnostim. Skratka, želimo opozoriti na doživetja v Sevnici in širše."

Ob svetovnem dnevu Zemlje so pripravili tudi nekaj virtualnih prispevkov, s katerimi so v soglasju z ukrepi, ki veljajo, skušali zadovoljiti širšo ciljno skupino.

(eP)

sevnica

Pridružite se nam

Novice iz Posavja