Skip to main content
Sreda, 4. oktober 2023
04.06.2020
12:14
Podpis pogodbe za izgradnjo prizidka knjižnice
Grafika: ePosavje.com
V Krškem so dopoldne ob najavi občinskega praznika podpisali pogodbo za gradnjo prizidka Valvasorjeve knjižnice Krško. Kaj ob tem pravijo v knjižnici, kdaj bodo dela končana? Več v nadaljevanju.

Podpis pogodbe za prizidek Valvasorjeve knjižnice Krško

KRŠKO Župan občine Krško mag. Miran Stanko in direktor podjetja GPI tehnika Novo mesto Drago Muhič sta dopoldne podpisala pogodbo za izgradnjo prizidka Valvasorjeve knjižnice Krško, ki ji bo v prihodnjem letu sledila še obnova obstoječega, samostanskega dela knjižnice. "Naložba naj bi bila po načrtih zaključena v letu 2023, vrednost pogodbe za izgradnjo prizidka znaša 4,4 milijona evrov. Občina bo sredstva zagotovila iz proračuna, 380.000 evrov so uspeli počrpati iz Eko sklada. Z naložbo bodo v Krškem pridobili dodatnih 1600 kvadratnih metrov neto tlorisne površine prizidka, obnovljenih pa bo 1140 kvadratnih metrov površin," pravijo na Občini Krško.

"Danes je malce zgodovinski dan"

"Za Valvasorjevo knjižnico in mislim, da tudi za vse občane Krškega in širše je danes malce zgodovinski dan, kajti zgodba o knjižnici traja že krepko čez 20 let. Podpis pogodbe v teh časih pomeni nekaj res lepega. Zaključek in začetek čudovite zgodbe. Mislim, da so k temu prispevale vse občinske uprave, vsi člani sveta zavoda, vsa vodstva knjižnica in vsi zaposleni. Prav vsi so prispevali, da je danes prišel ta dan in podpis pogodbe," je ob tem povedala direktorica Valvasorjeve knjižnice Krško Urška Lobnikar Paunović.

"Načrti upoštevajo vse potrebe sodobne knjižnice"

Direktorica je ob tem prepričana, "da bo ta stavba zgrajena, ki po mnenju arhitektke zelo dobro upošteva zgodovinsko vrednost samostana in pri tem upošteva potrebe sodobne knjižnice, ki so jo Krško zasluži. Prostori bodo tam razporejeni tako funkcionalno, da bi lahko zaposleni in uporabniki prihajali v njo, bili v njej zadovoljni in jo uporabljali, se v njej zadrževali in družili ter v knjižnici razvijali ideje."

Oživitev starega mestnega jedra

"Knjižnica kot enakovreden partner vseživljenjskemu učenju, kar nam zakonodaja veleva, lahko počne marsikaj. Sodobna knjižnica, kakršna bo po dograditvi prizidki in obnovi samostana, se mi zdi, da bo prispevala k temu, da bodo uporabniki radi prišli v staro Krško, kar je tudi dolgoletna želja same občinske uprave," ob tem še dodaja direktorica.

Tako bo izgledal prizidek novi knjižnici v Krškem

Delovanje knjižnice ne bo ovirano

Na naše vprašanje, ali bo gradnja ovirala delo v knjižnici, direktorica odgovarja, "da naj gradnja prizidka dela ne bi ovirala. Delovanje knjižnice bo v času gradnje prizidka potekalo nemoteno, ob obnavljanju samostana pa bomo to pot gradili naprej."

Potujoča knjižnica

V knjižnici imajo sedaj nekaj več kot 150.000 enot knjižničnega gradiva. "V lanskem letu smo ga nekaj namenili za posavsko potujočo knjižnico, ki bo začela z delom v mesecu septembru. Za knjižnico se trenutno obetajo zelo lepi časi."

Pomembna točka v celotnem projektu

"Potrebnih je bilo kar nekaj prilagoditev"

"Današnji podpis pogodbe je pomembna točka v celotnem projektu. Sama priprava projekta je trajala kar nekaj let, ker ta objekt umeščamo v območje starega mestnega jedra, ki je spomeniško zaščiteno. Potrebnih je bilo kar nekaj prilagoditev, da je projekt pravilno umeščen in bo skladen s podobo starega mestnega jedra," pa je ob tem povedal krški župan Miran Stanko.

Izgradnja prizidka naj bi bila končana v letu 2022

S podpisom pogodbe bodo gradbišče kaj kmalu predali izvajalcu v roke. "Arheološke raziskave so bile opravljene, gradbišče je čisto in pripravljeno za delo. Sredstva so na voljo in pričakujemo hiter začetek gradnje. Konec 1. faze, izgradnje prizidka, naj bi bil v letu 2022. Potem nadaljujemo s prenovo samostanskega objekta, ki bo predstavljal del knjižnice. Ta del pa naj bi bil končan do leta 2023," še dodaja župan.

(bš)

krško
video
valvasorjeva knjižnica krško

Pridružite se nam

Novice iz Posavja