Skip to main content
Ponedeljek, 4. december 2023
07.05.2019
14:05
Foto: CPT Krško
Kljub deževni minuli soboti se je lepo število pohodnikov odpravilo po Poti trapistov, ki je pohodnike iz Brestanice vodila po sledeh, ki so jih v teh krajih pustili trapisti.

Pohod je že tradicionalno organiziralo Turistično društvo Brestanica, ki s svojimi dogodki skozi celo leto privablja obiskovalce v Brestanico in okolico. Skupino pohodnikov je po krožni poti vodil Tone Zakšek in ob tem pripovedoval zgodbe in zanimivosti prepletene z zgodovino in kulturno dediščino.

Pohodniki so se iz starega trga v Brestanici odpravili mimo cerkve sv. Petra do gradu Turn. Nadaljevali so ob obrežju reke Save do nekdanje trapistovske poti v Sotelskem. Sledil je vzpon na Sremič, kjer so imeli trapisti svoje vinograde in vinske kleti. Ob stari tisi, ki so jo posadili trapisti, jih je s čokoladnim vinom presenetil član društva opremljen v oblačila trapista. Družina Kunej na Sremiču namreč goji vinsko trto ter z izdelavo čokolade in čokoladnega vina tudi danes sledi trapistovski dediščini.

Že malce premočeni pohodniki so pot nadaljevali na Grmado, kjer jih je ob zakurjenem kaminu pričakal Aktiv kmečkih žena Sremič s kulinaričnimi dobrotami. Sledil je spust do vasi Sremič in cerkve sv. Mohorja. Skozi Slom so se napotili nazaj v Brestanico ter mimo Bazilike Marije Lurške zaključili z vzponom na grad Rajhenbug. V kavarni gradu Rajhenburg se je dan zaključil ob pohodniškem golažu.

Pohod je potekal v sklopu Posavskega festivala pohodništva, ki v mesecu maju in juniju vabi pohodnike na številne organizirane pohode po celotni regiji Posavje. Že to soboto, 11. maja, vabljeni na zanimiv pohod AZALEJA VRHEK v Tržišče (Info: TD Tržišče 041 270 747) ter na pohod po USKOŠKI POTI v Kostanjevici na Krki (Info: Terra Vera 031 613 519). V ponedeljek, 13. maja, pa se lahko pridružite večdnevni pohodniški turi po ZASAVSKI PLANINSKI POTI, ki se prične na Bizeljskem in konča na Kumu. (Info: Jože Prah 041 657 560)

Vir: CPT Krško
Foto: Boštjan Colarič in CPT Krško

krško
fotogalerija

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja