Skip to main content
V Posavju 21.4° C Torek, 15. junij 2021
09.05.2019
13:59
Grafika: organizatorji
Zavod Trismegistus v sodelovanju s Kulturnim domom Krško v soboto, 18. maja 2019 vabi v Mestni muzej Krško na Predavanja o ohranjanju premične in nepremične dediščine ob mednarodnem muzejskem dnevu.

Za vas smo pripravili muzejske, konservatorske in restavratorske poglede na ohranjanje kulturne dediščine, ki jih bomo podali skozi kratka predavanja o pomenu sodelovanja različnih strok, delovanje strokovnih služb v občini Krško in konkretne restavratorske nasvete za lastnike kulturne dediščine.

Program sestavljajo:

 • mag. Maja Ivanišin, konservatorka-restavratorka, Zavod Trismegistus
  Zaščitimo predmete–ohranimo spomine: Sodelovanje različnih strok pri ohranjanju kulturne dediščine
  Za kakovostno ohranjanje kulturne dediščine je nujno sodelovanje različnih strok, saj so pomembni različni vidiki, da lahko avtentično zaobjamemo zgodovino predmetov in objektov in jo predstavimo. Tokrat s projektom »Zaščitimo predmete-ohranimo spomine« združujemo muzejske, konservatorske in restavratorske poglede na ohranjanje kulturne dediščine.
   
 • dr. Helena Rožman, muzejska svetovalka, Kulturni dom Krško, Mestni muzej Krško
  Muzeji kot kulturna središča: Prihodnost tradicije in varovanje premične kulturne dediščine v občini Krško
  Z ustanovitvijo Muzejskega društva za politična okraja Krško in Brežice leta 1939 ter vzpostavitvijo Mestnega muzeja Krško v letu 1940, ko je bila odprta prva muzejska razstava, se je v občini Krško in v Posavju pričela "pisati zgodovina" muzejske službe. Ozrli se bomo v preteklo in sedanje delovanje muzejskih ustanov v Posavju, s posebnim poudarkom na današnjem stanju in perspektivah varovanja premične kulturne dediščine.
   
 • Marija Režek Kambič, konservatorska svetovalka in Domen Rus, mag. inž. kraj. arh., ZVKDS, OE Ljubljana
  Nenadomestljive vrednote nepremične kulturne dediščine: Vloga konservatorja
  Varstvo dediščine je v javno korist in vsakdo je odgovoren za spoštovanje svoje in tuje dediščine ter jo je dolžan ohranjati. Varstvo ne vključuje samo najpomembnejših spomenikov, ampak tudi tiste skromnejše stavbe, ki same po sebi nimajo lastnosti spomenika, a imajo izreden pomen v kontekstu kulturne krajine, mesta, trga ali vasi in kvalitetno oblikujejo njihov značaj. Zato se je pomembno seznaniti z delom in cilji strokovne službe varstva kulturne dediščine na območju občine Krško.
   
 • Jerneja Kos, konservatorka-restavratorka, Kos d.o.o.
  Problematika ohranjanja fresk in secco poslikav
  Pristopi k ohranjanju stenskih poslikav so različni, saj so odvisni od sestave in zgradbe poslikav. K ohranjanju lahko veliko pripomorejo tudi skrbniki sami z nenehnim vzdrževanjem, vendar je ob tem pomembna pazljivost, da se ne povzroči škode.
   
 • Tadeja Kajzar Trajkovski, konservatorka-restavratorka, Društvo za ohranjanje kulturne dediščine
  Marmorinke Ohranjanje in zaščita sakralne dediščine: Problematika zlatih oltarjev in ohranjanje pozlate
  Za kakovostno ohranjanje sakralne dediščine je izredno pomembno, da znamo prepoznavati napredujoče znake njenega propadanja. Tokrat so bomo poglobili v ohranjanje cerkvene opreme kot so slike, bandere, oltarji, kipi ter posebej izpostavili problematiko zlatih oltarjev in ohranjanja pozlate.

Strokovnjaki bodo za veseljem odgovorili na vas vaša vprašanja. Veseli bomo vašega obiska!

Zavod Trismegistus

krško
kulturni dom krško
napovednik

Pridružite se nam

Novice iz Posavja