Skip to main content
Sobota, 2. december 2023
16.05.2019
20:47
Foto: Občina Brežice
Pri Osnovni šoli Brežice je letos že devetič potekal Ekopraznik, ki ga organizira Združenje za ekološko kmetovanje Dolenjske, Posavja in Bele krajine. V nadaljevanju poročilo in fotografije z dogodka.

9. Eko praznik z ekološko tržnico

Pred Osnovno šolo Brežice

Na dogodku, ki ga finančno podpira tudi Občina Brežice, so bili na voljo ekološki izdelki, pridelki ter različna semena in sadike. Kot je dejal predstavnik organizatorja Zvone Černelič, je namen eko praznika ozavestiti in promovirati ekološko pridelano hrano. Ekološka tržnica pri osnovni šoli vsako leto ponuja tako obiskovalcem kot osnovnošolcem priložnost, da se seznanijo z delom ekoloških kmetij in ekološko pridelanimi izdelki.

Ekološko pridelana hrana

Ekološko pridelana hrana je koristna za okolje, ljudi, ki jo uživajo in za pridelovalce. "Mi ne zastrupljamo okolja", pravijo ekološki pridelovalci. Eko tržnica na šolskem dvorišču gostuje že deveto leto z namenom, da otrokom omogoči spoznavanje ekološke hrane in preko njih ozavešča tudi starše o koristih tako pridelane hrane. Poleg različnih ponudnikov ekološkega sadja in zelenjave, mlečnih izdelkov, moke, testenin, olj in zelišč ter sadik, so se letos na stojnici z ekološkimi semeni in sadikami predstavili tudi učenci iz OŠ Artiče, ki delujejo v šolskem krožku, kjer spoznavajo ekološko pridelavo rastlin.

"Mi ne zastrupljamo okolja"

Obiskovalce dogodka in stojnic so s program razveselili učenke in učenci otroške folklorne skupine OŠ Brežice. Sledil je nagovor predstavnika organizatorja Zvoneta Černeliča, pomočnice ravnateljice OŠ Brežice Mileve Kralj Buzeti in župana občine Brežice Ivana Molana, ki dogodek vseskozi podpira.

Občina Brežice spodbuja lokalno in ekološko pridelavo

Župan Ivan Molan je povedal, da Občina Brežice spodbuja lokalno in ekološko pridelavo, v letošnjem letu pa v proračunu uvaja tudi sredstva za podporo avtohtonim sortam rastlin (pišeška marelica, grozdje sorte rumeni plavec), jedi (ajdov kolač) in živali (krškopoljski prašič). Lokalna samooskrba je pomembna, predstavlja pa tudi dobro dopolnilo dejavnost v povezavi s turizmom, ki se razvija v občini. Župan je dodal, da ga veseli tudi dejstvo, da osnovne šole in vrtec koristijo zakonsko možnost, ki dopušča nakup lokalno pridelanih živil (20% vseh živil) brez javnega razpisa.

Občina Brežice

brežice
šole v posavju
fotogalerija

Pridružite se nam

Novice iz Posavja