Skip to main content
Petek, 2. junij 2023
14.12.2020
17:19
Šepet prazničnega mesta Krško
Foto: arhiv ePosavje
V nadaljevanju novice o konceptu letošnje novoletne okrasitve v Krškem. Kako je do nje prišlo in zakaj ravno "Prisluhni šepetu mesta"? Zapis avtorice okrasitve Vesne Lapuh Vimpolšek:

Šepet mesta – praznični šepet mesta Krško

Letošnji koncept novoletne okrasitve se je ponudil kar sam, saj je bilo čutiti na obzorju zatišje kljub živopisnemu poletju, ko so ideje šele nastajale. Letošnje leto je leto je leto velikega zastoja, hkrati pa je to tudi priložnost, da se zazremo vase in na novo osmislimo naša prizadevanja v življenju zase in za celotno družbo.

Kot ustvarjalka na arhitekturo, oblikovanje ali umetnost ne gledam kot na zgolj naučene in »pravilno« postavljene všečne oblike, ampak skozi prizmo spoznanj o sebi in širši družbi. Saj nenazadnje, karkoli naredimo, naredimo za soljudi in vsak je na svoj način zelo koristen v tem prizadevanju.

"Prisluhni šepetu mesta"

Vodilo pri oblikovanju konceptov je vedno vizija, s katero s kozi večpomensko, večplastno sporočamo več kot zazna čutilo vida. Za napredek vedno treba postavljati ogledalo najprej sebi in šele nato družbi. Načrtovanje urbane inštalacije, ki je v tem primeru novoletna okrasitev, je zelo dober primer za takšno izražanje. Vanjo se da vtisniti močno sporočilo in seveda zaupati, da se bo koga dotaknila. Arhitekturne stvaritve se običajno ne opisujejo z besedami, ker to ni smisel oblikovanja, kjer besed praktično ne potrebujemo, vendar pa v nadaljevanju vseeno na kratko sledi opis procesa nastajanja in materializacija ideje.

Sreča se množi, ko se deli


V družbi Kostak, d.d. smo letos pripravili več idej in izbrali tisto, ki je po svoji sporočilnosti najbolj izstopala. Letošnji praznični december vsekakor ni mesec bučnih zabav, je pa še vedno prazničen in moramo priznati, da čustveno veliko globlji kot leta poprej. Koncept »Šepet mesta« se je porodil ravno iz te tišine. Ljudje smo v teh časih še bolj sami, osamljeni, pogrešamo tople stiske rok, iskrene objeme in druženja, kjer bi se lahko vsaj malo sprostili. »Prisluhni šepetu mesta«, je eden prvih citatov, ki nas nagovorijo na območju starega mestnega jedra Krškega. Marsikdo je v teh predprazničnih časih še bolj osamljen kot običajno. Želimo ohraniti vero in upanje v pozitiven izid za vse nas, zato smo pri konceptu izhajali iz zavedanja, da smo mi (prebivalci) vsi skupaj mesto, bodisi dobesedno bodisi v srcu. Koncept ponuja preprosto zamisel, da mesto na igriv način »komunicira« z nami in nas »razvedri« in »bodri«. Iz pločnikov in cest »kot da pronicajo« lepe misli in ponujajo svojevrstno doživetje sprehoda posameznika po prostoru starega mestnega jedra. Če sledimo lepim mislim od Zatona do Hočevarjevega trga, gremo po pravljični poti skozi mestno jedro, kjer si lahko ogledamo še ostale okrasitve.

"Trenutki ne trajajo, so pa večni."

V Zatonu nas je tudi letos poleg na novo okrašenih drevesc, ki smo jih predlagali v sklopu idjene zasnove okrasitve, razveselil velik adventni venček, na katerem »plamene sveč« Krčani vsako adventno nedeljo prižigamo skupaj. Postal je že kar tradicionalen.

Izvorna ideja pri načrtovanju te urbane inštalacije je bila, da ustvarimo nekaj takega, kar je mogoče ponovno uporabiti – načelo trajnosti in ponovne uporabe. Osnovni gradnik venčka je palica oziroma cev, ki se jo lahko uporablja za gradbene odre. Preprost element, ki se sam po sebi ne zdi nič posebnega. Skupina palic, povezanih v celoto nosi »nekaj večjega«, čudovitega. Vsak sestavni del prispeva, vsak segment je pomemben za obstoj in podobo celote. V prenesenem pomenu pa to lahko predstavlja mesto, vas, družino, podjetje, državo … Morda smo se tega pomena povezanosti in pripadnosti šele letos v polnosti zavedli.

Prijaznost, toplina

V Krškem smo v nedeljo prižgali tretjo svečko. Z vsakim prižganim plamenom se hvaležno poslavljamo od preteklega leta in optimistično zremo v prihodnost, ki bo prepojena z upanjem, mirom, veseljem in ljubeznijo.

Ena izmed misli, ki jih srečamo na poti, pravi: »Trenutki ne trajajo, so pa večni.« Zavedati se moramo, da bodo tudi tej malo težji časi minili, v srcu pa bomo ohranili nauk in in vizijo za bolj izpolnjeno življenje.

Iskreno se zahvaljujem kolegom iz Občine Krško za sodelovanje pri uresničevanju projekta in prispevek nekaj lepih želja, ki smo jih združili z ostalimi. Zahvaljujem se sodelavcem iz podjetij Kostak, d.d. in Kostak GIP, ki so izdatno sodelovali pri materializaciji projekta lepih misli in adventnega venčka in drugih okrasitev. Prav tako se zahvaljujem zunanjim sodelavcem za inovativne rešitve in izdelavo šablon ter cestnih poslikav.

Vesna Lapuh Vimpolšek, mag. inž. arh.
Kostak GIP, gradnje, inženiring, projektiranje, d.o.o.

krško

Pridružite se nam