Skip to main content
V Posavju N/A° C Petek, 19. april 2024
01.06.2021
13:09
Ureditev potoka Žlapovec v Krškem
Foto: ePosavje.com
Projekt ureditve potoka Žlapovec v Krškem je v zaključni fazi, nam je v ponedeljek povedal direktor podjetja Infra d.o.o Vojko Sotošek. Infra je investitor ureditve omenjenega dela potoka.

Ureditev potoka Žlapovec v zaključni fazi

V mesecu dni bo kolesarska steza znova prevozna

KRŠKO Ob Stadionu Matije Gubca je že nekaj časa odprto gradbišče, ko so med nogometnim igriščem z umetno travo in kompleksom s stezo ter travnatim nogometnim igriščem urejali potok Žlapovec. Potok, ki izvira slabe tri kilometre zračne razdalje severozahodno med Golekom in Čretežem, se v reko Savo izlije pod športnim kompleksom. Ob ureditvi njegove struge so pri stadionu uredili še parkirišče za gradbene stroje, ki jih ob speedway dirkah uporabljajo v Avto moto društvu Krško. 

Dela bodo kmalu končana

Projekt ureditve je med Krčani požel nekaj več zanimanja in prinesel nekaj čenč, po več informacij smo se odpravili na podjetje Infra, d.o.o, kjer nam je v imenu investitorja direktor podjetja Vojko Sotošek med drugim povedal tudi, da bodo dela kmalu končana.

"Povečanje zaščite pred poplavami"

"Potok Žlapovec je eden zadnjih vodotokov, pritokov reke Save, ki smo jih dolžni urediti v smislu povečanja zaščite pred poplavami in zato tudi takšen projekt v sredini Krškega. Povečali smo pretočnost vode tega potoka v reko Savo, s tem zagotavljamo poplavno varnost - da ne rečem od izvira, vsekakor pa nekoliko višje od lokacije družbe Kostak in potem pod Cesto krških žrtev mimo Stadiona," nam je povedal Sotošek.

Dela so praktično končana

Kot nadaljuje, je tu prišlo do takšnih ureditev, "ki so vzbudile veliko več zanimanja med investicijami kot kjerkoli drugje, ker je pač šlo za poseganje v neposredni bližini Stadiona Matije Gubca Krško in nogometnega igrišča. S tem smo zagotovili poplavno varnost, dela so praktična končana."

O nadvišanju na kolesarski stezi

Od mostu čez Savo mimo stadiona naprej proti Žadovinku pelje kolesarska pot. In na njej bo pri stadionu po novem tudi večja klančina, Sotošek jo imenuje grbina. "Na podlagi projektnih rešitev je prišlo do rešitev in variant, ki je vzpodbudila zanimanje med ljudmi - govorim o nadvišanju med stadionom in nogometnim igriščem, predvsem zaradi pogojev, ki ga je postavljalo Avto moto društvo Krško, da smo uredili tisti plato parkirišča njihove mehanizacije zaradi poseganja v samo stezo, skladiščenje nasipnega materiala. To se je uredilo na način, ki zagotavlja nekoliko boljšo varianto tega skladiščenja."

Fotogalerija (Foto: ePosavje.com):

"Drugačna niveleta tega prostora"

"Hkrati se je nadvišala tudi pot, cesta nekoč, ki zdaj ni bila več namenjena javnemu prometu, ampak pešcem, kolesarjem. Prišlo je do, če se izrazim grbine, ki je malo večja in daljša. Seveda pomeni drugačno niveleto tega prostora in ko danes pogledamo takšno ureditev, mislim, da je dobra in funkcionalna. Še vedno omogoča prehod in prevoz vseh tistih, ki so ga imeli do sedaj. Ne morem govoriti, da bo šlo za promet z avtomobilu, ampak za vse, kar smo govorili - pešci, kolesarji. Promet je urejen s prometno signalizacijo in tega nismo porušili," še zaključi.

Kdaj bodo asfaltirali?

Na vprašanje, kdaj lahko pešci, kolesarji in uporabniki pričakujejo sprostitev prometa, Sotošek pravi, da je zdaj projekt v zaključni fazi. "Pripravljena je podlaga za protiprašno zaščito, za asfaltiranje. To se bo zgodilo v kratkem in mislim, da bo zadeva v roku meseca dni predana namenu na tak način, kot je bila tudi projektna zastavljena," nam je še povedal direktor podjetja Infra, d.o.o.

(bš)

krško
video

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Zadnje novice

Novice iz Posavja