Skip to main content
V Posavju N/A° C Petek, 19. april 2024
07.10.2020
17:33
Prometna ureditev v naselju Stara kolonija v Brežicah je že dlje časa neustrezna, ulice so preozke in – ker ni dovolj parkirišč – pogosto zaparkirane z vozili. Zato se tam kmalu obetajo spremembe.

Problem parkirnih mest v Stari koloniji v Brežicah

"Danes je tako, da sta na eno stanovanje že vsaj dva ali trije avtomobili"

BREŽICE Problem parkiranja je izrazit predvsem v območju najstarejših večstanovanjskih objektov Stare kolonije, ki nimajo lastnih parkirišč. Stanovalci ga rešujejo tako, da ponekod parkirajo na pločnikih ali pa vzdolžno na enem voznem pasu, ponekod celo na obeh straneh. "V Stari koloniji je zatečeno stanje izjemno slabo, vemo, da takrat, ko so se gradili bloki, se je planiralo približno samo na eno stanovanje pol parkirnega mesta. Danes vemo, da to več ne zadošča, kajti dejansko po navadi je tako, da sta na eno stanovanje že vsaj dva ali pa celo trije avtomobili," pove Ivan Molan, župan Občine Brežice.

Predlagana ureditev za približno 100 novih parkirnih mest

K izdelavi prometne študije so na Občini Brežice pristopili že lani

V Brežicah zato skušajo s spremembo prometne ureditve – enosmernega prometnega režima – zagotoviti več parkirnih mest. Občina je že lani pristopila k naročilu prometne študije pri Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani, skladno z njo oz. s predlagano ureditvijo bi na tem območju pridobili približno 100 novih parkirnih mest, na oktobrski seji pa so temo v prvem branju obravnavali člani brežiškega občinskega sveta.

Potreben razmislek o parkiriščih v lastni občanov

"Dejstvo je, da javni promet ne ureja privatnih parkirišč"

"Ključen problem je v tem, da bi morali stanovalci razmišljati o svojih parkirnih mestih ali pa o svojih garažnih hišah. Dejstvo je, da javni promet ne ureja privatnih parkirišć, kar pa seveda vsi pričakujejo, tako da jaz verjamem, da je to samo eden od manjših ukrepov. Potrebno bo razmisliti, na kakšen način si bodo tudi stanovalci, ali na funkcionalnih zemljiščih ali kje drugje, zagotovili parkirišča, ki bodo njihova," še dodaja brežiški župan.

(eP)

brežice
video
posavski tednik

Pridružite se nam

Zadnje novice