Skip to main content
V Posavju 16.1° C Sobota, 24. julij 2021
16.11.2019
21:03
Sava v Krškem, 16. november 2019
Foto: ePosavje.com
Reka Sava v spodnjem toku še narašča, v nedeljo bodo možna tudi razlivanja.

IZ MINUTE V MINUTO:

(20:35) Kaj pravijo na ARSO?

Po podatkih Agencije Republike Slovenije za okolje, Urada za meteorologijo in hidrologijo, Oddelka za hidrološke napovedi, reka Drava poplavlja na izpostavljenih območjih vzdolž celotnega toka, Ljubljanica pa se na Ljubljanskem barju razliva na območjih vsakoletnih poplav. Drugod so pretoki rek veliki, v Pomurju pa srednji. Večina rek trenutno prehodno upada. Reka Drava ima na meji z Avstrijo ustaljen pretok okoli 1100 kubičnih metrov na sekundo, v stari strugi dolvodno od pregrade Markovci pa okoli 850 kubičnih metrov na sekundo.

Sobota zvečer in nedelja

V soboto zvečer se bodo pretoki večine rek zmanjševali, v noči na nedeljo pa znova začeli povečevati. V nedeljo se bo naraščanje rek še nadaljevalo in predvidoma popoldne okrepilo. Močneje lahko narastejo reke in hudourniški vodotoki v zahodni, osrednji in severni Sloveniji, kjer obstaja velika verjetnost razlivanj, pojav bo najbolj verjeten v noči na ponedeljek.

V ponedeljek bodo manjše reke že upadale, večje reke pa bodo še naraščale, poplavljene površine ob Dravi in Ljubljanici se bodo povečale, razlivala se bo tudi reka Sava.

(10:45) Sava v spodnjem toku še narašča

V nedeljo možna razlivanja

Po podatkih Agencije Republike Slovenije za okolje, Urada za meteorologijo in hidrologijo, Oddelka za hidrološke napovedi, se je preko noči vodnatost rek po vsej državi povečala, pretoki rek po večjem delu Slovenije so veliki, posamezne reke v severni in osrednji Sloveniji se razlivajo.

Vodnatost rek se je čez noč povečala

Pretoki rek se zmanjšujejo, naraščajo kraški vodotoki in Sava v spodnjem toku, Drava ima na meji z Avstrijo zjutraj ustaljen pretok okoli 1100 m3/s.

Napoved Agencije Republike Slovenije za okolje za nedeljo:

hidrološka napoved, Posavje

Kako kaže z vodo?

Sobota čez dan in v nedeljo

V soboto čez dan se bodo pretoki rek zmanjševali, zvečer pa znova začeli naraščati. V nedeljo se bo naraščanje vodnatosti še nadaljevalo, največji porasti bodo v zahodni, osrednji in severni Sloveniji ter reke Drave. Na omenjenih območjih lahko pride do razlivanj. polnila se bodo kraška polja.

In kaj pravi vremenska napoved?

Sobota

V soboto bo oblačno, zjutraj in dopoldne bo dež oslabel, popoldne pa se bo spet okrepil. Ponoči bodo padavine močnejše v zahodnih krajih, na vzhodu pa bodo prehodno ponehale. Okrepil se bo jugovzhodni veter, ob morju jugo.

Nedelja

V nedeljo bo pretežno oblačno, dež se bo čez dan od zahoda znova razširil proti vzhodu, vmes bodo tudi nalivi.

Ponedeljek

V noči na ponedeljek bo dež povsod ponehal, v ponedeljek se bo na severu in na vzhodu delno zjasnilo, bolj oblačno pa bo ostalo na Primorskem in Notranjskem, kjer bo občasno spet rahlo deževalo, zapihal bo jugozahodni veter. V torek se bodo padavine na zahodu spet okrepile.

(bš)

vreme v posavju
krško
brežice
sevnica
kostanjevica na krki
radeče

Pridružite se nam

Novice iz Posavja