Skip to main content
Sobota, 30. september 2023
28.03.2021
16:58
Avtocesta Zaloke
Foto: arhiv ePosavje
Kot vse kaže, smo pred novim zapiranjem javnega življenja. Po posvetu stroke in politike na Brdu pri Kranju je namreč vlada odločala o predlogu za začasno zaprtje države med 1. in 11. aprilom.

NAJPOMEMBNEJŠE INFORMACIJE DNEVA:

  • Med 1. in 11. aprilom strogi omejitveni ukrepi za preprečevanje epidemije
  • Na javnem prostoru ponovno obvezno nošenje mask
  • Zaprte galerije, knjižnice in muzeji, zaprte bodo tudi cerkve
  • Odprte bodo lekarne, bencinske črpalke, banka, pošta, servisne delavnice, dovoljena gradbena dela na nenaseljenih gradbiščih
  • Po 12. aprilu v veljavi znova semafor ukrepov
  • Od ponedeljka v veljavi ukrep prepovedi o prehajanju meja

Prepoved zbiranja od 1. aprila naprej

Drugačen režim na meji

Že s ponedeljkom bo na državnih mejah drugačen režim. Tako so izhodi iz države dovoljeni le dnevnim migrantom, osebam v transportu in izjemam. Vstop v državo je mogoč s potrdilom o prebolevnosti COVID-19, s potrdilom o cepljenju ali pa s potrdilom o opravljenem PCR testu v "schengenski" državi.

Policijska ura med 22. in 5. uro

Policijska ura ostaja med 22. in 5. uro, od 1. aprila pa bo gibanje po državi dovoljeno le med statističnimi regijami. Med regijami boste lahko prehajali s potrdilom o prebolevnosti ali s potrdilom o cepljenju, seveda pa veljalo izjeme tudi za pot na delo izven regije ob ustreznem potrdilu.

Zaprte bodo tudi galerije, knjižnice in muzeji

Od 1. do 11. aprila se zapirajo tudi knjižnice, muzeji in galerije, prav tako pa ne bodo dovoljeni verski obredi v cerkvah.

Kaj bo odprto in pod kakšnimi pogoji?

Lekarne, bencinske črpalke, banke, pošte, ...

V tem času bodo odprte lekarne, bencinske črpalke, banke, pošte, servisne delavnice ter dovoljena gradbena dela na nenaseljenih gradbiščih. Ob tem bo dovoljen tudi osebni prevzem hrane, pijače, prodaja na kmetijah ter druge storitve varnosti in zdravja. 

Obvezno tedensko testiranje za omenjene storitve

Ob obveznem tedenskem testiranju bodo odprte tudi prodajalne, medicinski pripomočki, vrtnarija, drevesnica, cvetličarne, kmetijske prodajalne, tržnice, tehnično blago, trafike, kioski ter individualne svetovalne zdravstvene storitve.

Janša: "Vlada je predlog svetovalne skupine sprejela"

"Ocenili smo, da smo v bitki s časom. Tempo cepljenja zagotavlja, da bomo tisto stopnjo precepljnosti, ki resno pomaga pri zaustavljanju epidemije dosegli v juniju, oz. na začetku poletja, in da je do takrat potrebno sprejeti nekatere dodatne ukrepe, predvsem zaradi razširjenosti ti. angleške variante koronavirusa," je v uvodu predstavitev ukrepov povedal predsednik vlade Janez Janša.

Med 1. in 12. aprilom

"Svetovalna skupina je predlagala ukrepe, ki pomenijo zaustavitev javnega življenja med 1. in 11. aprilom. Vlada je te predloge sprejela." Janša je dodal, da je zaustavitev javnega življenja kratkega obdobja. "12. aprila se bo ponovno začel uporabljati semafor sproščanja. Po potrebi bo ta dopolnjen, v veliki meri bo ostal takšen, kot je."

Novinarska konferenca po seji Vlade (ob 15.30):

(15:26) Velikonočni prazniki malo drugače?

Predvidoma ob 15. uri uri bodo na novinarski konferenci bodo predsednik vlade Janez Janša, podpredsednika vlade Zdravko Počivalšek in Matej Tonin, vodja strokovne skupine dr. Mateja Logar, minister za zdravje Janez Poklukar in pristojni ministri predstavili posamične ukrepe, ki so jih sprejeli na seji vlade.

Med 1. in 11. aprilom v "lockdown"?

Na dopoldanske srečanju stroke in politike je slednja večinsko podprla predlog svetovalne skupine, da bi med 1. in 11. aprilom veljali strogi omejitveni ukrepi za preprečevanje epidemije covida-19. Po omenjenih predlogih svetovalne skupine bi v tem času popolnoma zaprli državo, po zaprtju pa bi sledili ukrepi po vladnem semaforju sproščanja ukrepov. Druženje izven regij bi bilo dovoljeno zgolj v nedeljo, 4. aprila, na 2 gospodinjstvi, na največ 5 odraslih oseb in otroke.

Izjema druženja na velikonočno nedeljo

Po teh, dopoldne predstavljenih, predlogih, bi javni potniški promet v času zaprtja potekal po sistemu vikend režima. "Kjer je le možno, se v času zaprtja države maksimalno izvaja delo od doma (potrebna je ustrezna stimulacija za delo od doma) in možnost koriščenja dopust. Če delovni proces ne dopušča, mora imeti delavec potrdilo delodajalca, da je delavec nepogrešljiv pri opravljanju dela na delovnem mestu," med drugim piše v seznamu predlogov.

(eP)

koronavirus
krško
brežice
sevnica
kostanjevica na krki

Pridružite se nam