Skip to main content
Nedelja, 4. junij 2023
19.02.2021
12:39
Dom starejših občanov Krško
Foto: ePosavje.com
Domovi za starejše spet sprejemajo nove stanovalce. Stiska starejših in njihovih svojcev je v tem času precejšnja, kar se ponekod odraža po večjem povpraševanju po prostih posteljah.

Domovi za starejše polnijo kapacitete

Kako je v posavskih domovih?

KRŠKO V brežiški in sevniški enoti Doma upokojencev in oskrbovancev Impoljca v tem času poteka zelo intenzivno. "Od prejšnjega tedna pa do danes smo v Brežicah sprejeli deset stanovalcev, v Sevnici pa tedensko sprejemamo dva do tri. Zelo veliko pozornosti namenjamo temu, da prazna, ki so ostala od covida, čim prej zapolnimo," pove Darja Cizelj, direktorica Doma upokojencev in oskrbovancev Impoljca.

Kako je s številkami in s sprejemi v domove?

V Brežicah in v Sevnici so v času epidemije izgubili približno 40 mest. "Trenutno imamo v Sevnici 72 postelj polnih od 95 kapacitete, v Brežicah pa 135 od 165," še doda Cizeljeva. Tudi v Domu starejših občanov Krško so veseli, da lahko sprejmejo nove stanovalce. Kot ugotavlja direktorica doma Nuša Masnik, so bile potrebe zunaj ponekod že zelo velike. "Stanovalci, ki pridejo v naš dom, so obravnavani na dva načina. Tisti, ki so že preboleli covid v domačem okolju, gredo lahko takoj v svojo sobo, se pravi v tisto sobo kamor bodo nameščeni, tisti stanovalci, ki pa še niso preboleli covida, gredo najprej v sivo cono. Tam jih po osmih dneh testiramo in takrat namestimo v primeru negativnega brisa v njihovo končno sobo."

Krški dom je zdaj še skoraj popolnoma zaseden

Krški dom starejših občanov je zdaj že skoraj popolnoma zaseden. "Trenutno nas je v domu 186. Dve mesti sta že zasedeni z odsotnostjo, se pravi še dva sprejema naredimo in bomo dosegli maksimum, ki ga lahko sedaj zasedemo ob nujnem upoštevanju, da imamo pripravljen prostor za rdečo cono."

Nekaj časa niso sprejemali novih stanovalcev

Nove sprejeme so načrtovali relativno zgodaj, dodaja Masnikova. "Zadnja okužba v našem domu je bila 18. decembra, tako da mi smo sedaj že skoraj dva meseca brez okužbe. V tem času smo tudi že en cel trakt doma prebelili, osvežili in smo ravno s temi praznimi prostori to kombinirali, tako da smo to lahko nemoteno naredili, ker je bila večina sob paznih.

"Glede na to, da smo v Brežicah pred kakšnim mesecem šli iz te covid situacije, v Sevnici tudi nekje dva meseca bili brez sprejemov, tukaj na Impoljci v posebni enoti pa nekje en mesec nismo sprejemali stanovalcev, ko je bil ta najhujši val," doda Cizljeva.

Dom starejših občanov Krško, december 2020

Opažajo osip vlog novih stanovalcev

"Če primerjamo lansko obdobje, isto obdobje v januarju, je vlog manj, sicer pa še vedno imamo kandidate in še vedno lahko sprejemamo. Je pa kar občuten padec. Potrebe so. Ko smo klicali in preverjali, kakšen je interes po namestitvi v domu pa je začutiti določen strah, kajti vse kar se je sedaj dogajalo in bilo medijsko izpostavljeno in pravzaprav potencirano, da smo domovi skoraj hiša strahov, je pustilo posledice tudi v javnosti. Mi bomo dokazali, da temu ni tako in bomo upravičili zaupanje vseh, ki pridejo k nam," pove Masnikova.

(eP)

krško
sevnica
video
posavski tednik

Pridružite se nam

Novice iz Posavja