Skip to main content
Torek, 5. marec 2024
20.08.2021
14:07
Sušomer, ARSO
Grafika: ARSO
Na Agenciji Republike Slovenije za okolje pravijo, da je v treh slovenskih regijah izrazita suša.

Stanje suše v Posavju? "Izrazita suša"

KRŠKO Na Agenciji Republike Slovenije za okolje pravijo, da je bila količina padavinv zadnjem 30-dnevnem obdobju v precejšnem delu države v mejah normale, suho pa je bilo ponekod v južni polovici Slovenije. Bolj namočena je bila severna polovica Slovenije, deževne razmere beležijo v delu Pomurja ter Gorenjske, kjer je padlo med 130 in 150 % padavin.

Na skrajnem jugu le med 10 in 40% padavin

"Suhe razmere pa imamo medtem v delu Primorske, Notranjske, osrednje Slovenije in Dolenjske, kjer je glede na dolgoletno povprečje padlo med 40 in 70 %, na skrajnem jugu pa le med 10 in 40% padavin," dodajajo.

V posameznih regijah lahko pride do izboljšanja razmer

V prihodnjih dneh bo vreme sprva sončno in suho, v ponedeljek pa nas bo dosegla hladna fronta s padavinami. Od torka naprej bo vreme predvidoma nestanovitno z občasnimi padavinami in osvežitvijo. Z vidika preskrbljenosti tal z vodo ne pričakujemo izrazitih sprememb, v posameznih regijah lahko pride do izboljšanja.

Temperaturni odklon

V zadnjem 30-dnevnem obdobju imamo po vsej državi toplo obdobje, v delu Primorske, Notranjske, Kočevske ter Koroške pa zelo toplo obdobje. Temperaturni odklon je v večjem delu države okoli 1,5 °C, na skrajnem severu in jugovzhodu države pa okoli 1 °C.

Podzemne vode

V prihodnjem tednu ne pričakujejo količin padavin, ki bi znatneje obnovile podzemne vode. Gladine podzemne vode se bodo postopno zniževale, kljub temu izrazitejšega stopnjevanja trenutnega stanja suše podzemnih voda ne pričakujejo, možno pa je poslabšanje stanja v regijah južne in zahodne Slovenije.

vreme v posavju
krško
brežice
sevnica
kostanjevica na krki

Pridružite se nam

Novice iz Posavja