Skip to main content
V Posavju N/A° C Sreda, 17. april 2024
03.04.2024
09:30
Foto: Jakob Pintar
Na večini upravnih enot četrto sredo zapored stavkajo zaradi nizkih plač in preobremenjenosti. Sodniki bodo zaradi neuresničene ustavne odločbe o sodniških plačah za eno uro protestno prekinili delo.

Tožilci se bodo o nadaljevanju stavke odločili ta teden, ko je predvideno usklajevanje o ustavni odločbi na ministrstvu za javno upravo.

Sodniki bodo danes za eno uro protestno prekinili delo ter javnost opozorili na pomen neodvisnega sodstva in delovanja pravne države. Vlada in Državni zbor namreč nista uresničila odločbe ustavnega sodišča, v kateri je to odločilo, da je ureditev plač sodnikov v neskladju z ustavnima načeloma sodniške neodvisnosti in delitve oblasti.

Opozorili bodo tudi, da je treba izvršiti vse neizvršene odločbe sodišča. "Poudarjamo, da izvršitev odločbe sodišča nikoli ne more biti odvisna od samovolje političnih odločevalcev. Zato ponovno poudarjamo, da pri našem zavzemanju za izpolnitev ustavne odločbe ne gre za urejanje plač v javnem sektorju," so zapisali v sporočilu za javnost.

Tožilci, katerih višina plače temelji na sodniških, se bodo o nadaljevanju stavke odločili predvidoma ta teden, ko se bodo predvidoma sestali z ministrstvom za javno upravo, da bi se uskladili o izvršitvi ustavne odločbe.

Že četrto sredo zapored pa bodo stavkali na večini upravnih enot. Predsednik Sindikata državnih organov Slovenije Frančišek Verk je dejal, da so vladi v ponedeljek med drugim predlagali, naj zaposlenim na upravnih enotah glede na plačni razred do ureditve plačnega sistema vsak mesec izplačajo med 300 do 375 evrov bruto dodatka. "Nedopustno je, da je toliko ljudi v upravnih enotah na minimalnih plačah," je dejal Verk.

Kot so sporočili iz sindikata delavcev, zaposlenih v Upravni enoti Ljubljana, Bežigrad zahtevajo, da se vsem zaposlenim poviša plače za sedem plačnih razredov, nazivi se morajo izenačiti z nazivi na ministrstvih, takojšnjo ureditev dodatka za blagajniško poslovanje in zaposlitev dodatnih kadrov. 

"Zaposleni na UE Ljubljana s stavko naslavljamo pereč problem, s katerim se soočamo že dlje časa. Plače na UE so v primerjavi z drugimi delodajalci v javnem ali zasebnem sektorju nekonkurenčne, zato je odliv kadrov stalnica, nove kadre je pa težko privabiti. Situacija je nevzdržna in brez sistemskih sprememb postaja vedno bolj neobvladljiva," je zapisal predsednik sindikata Slobodan Vuk.

Ob tem je pozval še uporabnike storitev na UE, da si predpisane dokumente začnejo urejati pravočasno, da zaradi aktivnosti zaposlenih na UE ne bi bili v časovni stiski.

stavka
upravna enota krško

Pridružite se nam

Novice iz Posavja