Skip to main content
V Posavju N/A° C Sreda, 17. april 2024
13.09.2019
06:28
Foto: arhiv ePosavje
Ministrstvo za javno upravo je na predlog občinskih združenj pripravilo spremembe in dopolnitve zakona o financiranju občin, ki predvideva formule za izračun primerne porabe .

Svet regije Posavje o financiranju občin

Več za plače, manj za infrastrukturo

KRŠKO Predlog s tem določa višino povprečnine tako, da bo več sredstev namenjenih za plače javnih uslužbencev in manj za infrastrukturo. Na predlog zakona so se odzvali tudi posavski poslanci, združeni v Svetu regije Posavje.

"Spremembe niso v celoti sprejemljive ne za občino, ne za regijo"

Vrstijo se predlogi, kako bi spremenili formulo o financiranju občin in zmanjšali stroške občinam, kar je pozitivno, a kljub temu spremembe zakona niso v celoti sprejemljive ne za občino in ne za regijo, pove sevniški župan Srečko Ocvirk.

 

Ocvirk: "Občine smo zelo raznolike"

"Spreminjanje formule v smeri, kjer se zmanjša utež velikosti občin, v dolžini cest, obrobnost in ostali elementi, ki so obremenjujoči za občinske proračune v korist števila zaposlenih in zgolj število prebivalcev, ni sprejemljive. Občine smo zelo raznolike in občine, ki smo odmaknjene od velikih centrov imamo drugačne težave, kot tiste, ki živijo blizu centra," je povedal sevniški župan Srečko Ocvirk.

Molan: "Namesto, da bi se povprečnina povečala, je prišla ideja o prerazporejanju sredstev"

Da predlog ni sprejemljiv, meni tudi župan Občine Brežice. "Dejstvo je, da dejansko vse občine imamo s financiranjem, saj vemo, da stroški rastejo. Poleg tega se povečujejo tudi infrastruktura in druge obveznosti, ki jih dobimo. Žal namesto, da bi se povečala povprečnina, je prišlo do ideje, da bi se znotraj iste vsote sredstva prerazporejala. Kar pomeni, da bi iz sredstva iz podeželjskih in manj razvitih občin sredstva šla bolj razvitih, kot so Ljubljana, Ankaran in mestne občine," pove Ivan Molan.

Ansat TV

svet regije posavje
posavski tednik
posavje
video
krško
brežice
sevnica
kostanjevica na krki

Pridružite se nam