Skip to main content
V Posavju -0.3° C Nedelja, 23. januar 2022
28.01.2020
07:55
Ocvirkijada v Dolenji vasi
Foto: Anton Hruševar
Kulturno društvo Žarek iz Dolenje vasi je v soboto pripravilo o že tradicionalno Ocvirkijado, na kateri so predstavili različne izdelke in jedi iz ocvirkov. V nadaljevanju poročilo in več fotografij.

13. ocvirkijada v Dolenji vasi

KRŠKO Po besedah pobudnice Ocvirkijade Irene Stergar je društvo prvo takšno prireditev izvedlo 2007, ko so predstavili 32 jedi iz ocvirkov. Letos je bilo teh izdelkov 20, namen pa enak - da so izdelki iz ocvirkov čim bolj izvirni. Na letošnji Ocvirkijadi je po oceni komisije za izvirnost prvo mesto ter nagrado za svoj izdelek prejela Branka Jenžur (za izdelek pujski pripeljali vlakec z ocvirki), drugo mesto Matjaž Gomilšek (vinogradniški tatarc z ocvirki) in tretje mesto Mira Damjanovič (venček iz ocvirkov).

Bogat kulturni program

Ob razstavi, ocenjevanju in peki ocvirkov, ki so jih pekli za kasnejšo degustacijo v drugem prostoru, je potekal tudi bogat kulturni program. Po uvodnem pozdravu podžupanje Občine Krško in predsednika Krajevne skupnosti Dolenja vas so nastopili pevska skupina Prepelice, na saksofon so zaigrale Eva in Zoja, zapeli so ljudski pevci Ajda, z recitacijo z naslovom "Dolenjevaška ocvirkijada naša navada" pa so nastopili Branka Jenžur in njena vnuka Vital in Matija. Za njimi so nastopili člana ansambla Trta in koledniki z Rake, izvedli pa so tudi kratek skeč "Odhod na koline".

Fotogalerija (Foto: Anton Hruševar):

Ob koncu kulturnega programa in podelitvi nagrad za najbolj izvirne izdelke se je predsednica društva Mateja Jesenšek zahvalila tako članom in članicam društva za pomoč pri izvedbi ocvirkijade, hkrati pa vse prisotne povabila na degustacijo ocvirkovih izdelkov. Celoten program je vodila, povezovala in s svojimi vici nasmejala Pišečka Mica.

Anton Hruševar

krško
fotogalerija

Pridružite se nam