Skip to main content
Četrtek, 22. februar 2024
16.09.2019
14:26
Foto: arhiv ePosavje
Na slovenskem nebu so v ponedeljek začeli z usposabljanji. Prvo je usposabljanje helikopterske posadke vojaškega letalstva vojske Črne gore, drugo pa usposabljanje kontrolorjev združenega ognja.

V Cerkljah ob Krki začetek dveh usposabljanj

Od ponedeljka do petka

BREŽICE Kot pravijo v Slovenski vojski, bo od ponedeljka, 16., do petka, 20. septembra, na širšem območju Republike Slovenije potekalo usposabljanje kontrolorjev združenega ognja iz enot Slovenske vojske in tujih oboroženih sil. Usposabljanje bo podpirala 152. letalska eskadrilja Slovenske vojske s parom letal Pilatus PC-9 M Hudournik in nizozemsko vojaško letalstvo z letalom Lear Jet. Letala bodo v podporo usposabljanja vzletala z letališč v Cerkljah ob Krki in z Brnika.

Pilatusi in Lear Jet

Letenje bo od ponedeljka do petka potekalo predvidoma med 9. in 15. uro, v četrtek tudi med 14. in 22. uro.

Usposabljanje kontrolorjev združenih ognjev:

  • v ponedeljek, 16. septembra, na območju Ojstrice in Sevnice,
  • v torek, 17. septembra, na območju Mirnske doline,
  • v sredo, 18. septembra, na območju Novega mesta,
  • v četrtek, 19. septembra, na širšem območju Kočevja,
  • v petek, 20. septembra, na širšem območju Kočevja.

Izogibali se bodo nizkemu letenju nad večjimi naselji

Kot še dodajajo v sporočilu, "bo načrtovano letenje dnevno potekalo z intenzivnostjo do dveh letal. Pri usposabljanju se upoštevajo zakonska določila in ostali predpisi, ki urejajo letenje na nizkih višinah z vojaškimi letalniki. Med izvajanjem aktivnosti se bodo piloti v največji možni meri izogibali nizkemu letenju nad večjimi naselji. Kontrolorji združenega ognja bodo usposabljanje na javnih površinah zunaj vadišč izvajali brez uporabe orožja, streliva ali drugih vadbenih sredstev."

Usposabljanje helikopterske posadke vojaškega letalstva vojske Črne gore

V ponedeljek pa se je je na širšem območju letališč v Cerkljah ob Krki in na Brniku ter Kamniške Bistrice in Jezerskega začelo dvotedensko usposabljanje druge posadke helikopterjev Bell 412 vojske Črne gore, ki ga vodijo in izvajajo pripadniki 151. helikopterske eskadrilje Slovenske vojske.

Reševanje v gorah z uporabo elektromotornega vitla

"Usposabljanje zajema urjenje posadk pri izvajanju reševanja v gorah z uporabo elektromotornega vitla. Predvsem gre za prenos znanja in izkušenj, ki so si jih naši piloti pridobili skozi dolgoletno sodelovanje pri reševanju v gorah ter vključenosti v sistemu zašite, reševanja in pomoči. Slovenski vojaški piloti so svoje kolege iz Črne gore usposabljali in urili že v prvi polovici septembra ter lani v postopkih gašenja s helikopterjem Bell 412," pravijo v sporočilu.

(bš)

slovenska vojska
letališče cerklje ob krki
brežice

Pridružite se nam

Zadnje novice

Novice iz Posavja