Skip to main content
Sobota, 30. september 2023
06.01.2021
09:18
Splošna bolnišnica Novo mesto
Foto: arhiv Splošne bolnišnice Novo mesto
V torek, 5. januarja, so imeli v Splošni bolnišnici Novo mesto hospitaliziranih 90 COVID bolnikov, od tega 12 na intenzivnem oddelku. Kljub temu, da so številke nižje kot doslej, to še ne pomeni nič.

Lani v bolnišnici zdravili 709 COVID bolnikov

Najbolj obremenjena sta bila november in december

NOVO MESTO V lanskem letu so v novomeški bolnišnici zdravili 709 COVID bolnikov, katerih povprečna starost je bila 74 let. "Do danes je skupaj umrlo 146 Covid bolnikov, povprečna starost umrlega je 82 let, večina umrlih je imela pridružene bolezni. Povprečna hospitalizacija Covid bolnika je 10 dni," so ob tem sporočili iz bolnišnice.

11 novembra sprejetih bolnikov je še vedno na COVID oddelkih

V Splošni bolnišnici Novo mesto sta bila lani najbolj obremenjena meseca november in december, ko so novembra sprejeli 261 pacientov, še 12 več pa so jih sprejeli v decembru. Ob tem pravijo, da jih 11 novembra sprejetih bolnikov še vedno na COVID oddelkih. V novomeški bolnišnici COVID bolnikom namenjajo 30% vseh posteljnih kapacitet, samo za intenzivne COVID paciente pa kar 70% vseh intenzivnih posteljnih kapacitet. Kot pravijo, bolniki iz domov za starejše občane pri njih predstavljajo približeno 14 % vseh ležečih bolnikov s COVIDom.

Cepljenje, COVID-19

S cepljenjem zaposlenih so začeli 30. decembra

Cepili so prvih 70 zaposlenih, ki delajo z najtežjimi COVID bolniki

S cepljenjem proti COVID-19 so v bolnišnici začeli 30. decembra in cepili prvih 70 zaposlenih, ki delajo z najtežjimi COVID bolniki, v nadaljevanju pa bodo zaposlene cepili po prioritetni listi glede na starost oz. ogroženost. "Vsi, ki so bili cepljeni se zaenkrat počutijo dobro in nimajo nobenih stranskih učinkov," dodajajo v bolnišnici. 

Tedensko opravijo med 250 in 270 hitrih testov

Ob tem sicer s hitrimi antigenskimi testi tedensko opravijo med 250 in 270 testiranj zaposlenih. "Do sedaj je bil COVID pozitivni 301 zaposleni," pravijo.

Naredili za približno 20% manj rednega nenujnega programa

Več novih pridobitev

V bolnišnici so zaradi razglašene epidemije in sprejetih ukrepov ter obravnave COVID pacientov naredili za približno 20 % manj rednega nenujnega programa, nenujnih specialističnih ambulantnih pregledov in nenujnih elektivnih operativnih posegov.

Približno 9 milijonov evrov vseh investicij

Kljub epidemiji so lani dokončali energetsko sanacijo upravne stavbe, kuhinje in pralnice. V Splošni bolnišnici Novo mesto so kupili nov CT, RTG aparat, več ultrazvok naprav, vključno s pripravo ali izgradnjo prostorov. "Posodobili in celostno smo uredili označevanje znotraj in zunaj bolnišnice. Začasno smo preuredili tri lokacije za COVID bolnike, vključno z nabavo vse potrebne opreme. Skupna vrednost vseh investicij je tako znašala približno 9 milijonov evrov, od tega je ministrstvo prispevalo približno 3 milijone evrov. Preteklo leto je zaznamovala porast nabave zaščitne varovalne opreme tako za zaposlene kot bolnike. Strošek se je tako v primerjavi s preteklimi leti povečal kar za 400%," še pišejo iz bolnišnice.

(bš)

koronavirus
novo mesto

Pridružite se nam

Novice iz Posavja