Skip to main content
V Posavju 4.7° C Torek, 23. 2024
30.09.2020
11:50
ZPM Krško na Lošinju
Foto: ZPM Krško
Prostovoljke in prostovoljci Zveze prijateljev mladine Krško so tudi letos izpeljali počitnice za otroke iz socialno manj spodbudnih okolij, otroke z zdravstveno indikacijo, samoplačnike in družine.

Počitnice ob morju

KRŠKO Ozračje pred poletjem je bilo zelo »napeto« – ali Počitnice ob morju bodo, ali ne bodo? - na koncu smo počitnice ob morju speljali in to brez ene same okužbe! Ostali so samo lepi in nepozabni spomini, ki so jih otroci prepletli z novimi in starimi prijatelji ter jih za zmeraj "shranili".

Zveza prijateljev mladine Krško je pripravila in izvedla Počitnice ob morju za otroke iz socialno manj spodbudnih okolij, otroke z zdravstveno indikacijo, samoplačnike in družine iz Posavja v Počitniškem naselju ZPM Krško Nerezine v petih izmenah, v terminih 8. - 18. julij, 18. - 28. julij, 28. julij - 7. avgust, 7. - 17. avgust in 17. - 21. avgust 2020. Programa Počitnic ob morju otrok, mladostnikov in družin v Nerezinah v času od 8. julija do 21. avgusta 2020 se je skupaj v petih izmenah udeležilo 419 otrok in mladostnikov ter dve družini, za katere smo pripravili in izvedli program. Od 419 otrok je popolnoma brezplačno letovalo 293 otrok. ZPM Krško je skupaj z donatorji, ZZZS, občino Krško, občino Brežice, občino Sevnica, občino Kostanjevica na Krki ter akcijama Zveze prijateljev mladine Slovenije Pomežik soncu in FIHO, omogočila brezplačne počitnice ob morju otrokom in jim s tem podarila 11 dni brezskrbnosti. Nekateri so prvič zaplavali, drugi so se prvič hladili ob kepici sladoleda. Zaradi letošnjih epidemioloških razmer je bila realizacija nižja od preteklih let. Delež otrok je bil 78,5%, delež nočitev pa 70,6% glede na preteklo leto. S predlogom izbranih zdravnikov (zdravstvena indikacija) je letovalo skupaj 230 otrok in šolarjev iz občin Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško in Sevnica.

Fotogalerija (Foto: Zveza prijateljev mladine Krško):

Program Počitnice ob morju je bil organiziran po kriterijih ZZZS, ki veljajo za zdravstvena letovanja otrok in šolarjev ter v skladu s sprejetim Programom ZPM Krško za leto 2020. Pri izvedbi programa smo dosledno upoštevali priporočila NIJZ in HZJZ – 'Higienska priporočila za letovanje otrok v času počitnic, v času ko se v državi pojavljajo posamični primeri covid-19'. Letovali so le zdravi otroci in spremljevalci, brez znakov in simptomov akutne okužbe dihal in tisti, ki v zadnjih 14 dneh niso bili v kontaktu z osebo z znaki covid-19. Skrb za zdravje in pravilna higiena rok sta bila del Počitnic ob morju v Počitniškem naselju ZPM Krško, Nerezine že pred pandemijo, seveda pa smo pripravili še dodatne ukrepe za varovanje zdravja vseh otrok, pedagoških vodij, vodij skupin, športnih animatorjev in osebja v naselju. Tako so prostovoljci-spremljevalci otroke pričakali na avtobusnih postajah Sevnica, Krško in Brežice z zaščitnimi maskami, tudi otroci so nosili maske oziroma zaščito za nos in usta, skupine pa so delovale po principu razredov v šolah, kar pomeni, da so se otroci družili samo znotraj skupine. Druženja med skupinami ni bilo. Skupine otrok je vodilo in spremljalo 60 sodelavcev, prostovoljcev. Med njimi je bilo največ študentov, ki so bili izbrani na podlagi internega razpisa in osebnih razgovorov ter so tudi sicer aktivni sodelavci - prostovoljci naše organizacije. Pedagoški vodje, pomočniki pedagoškega vodje, športni animatorji, vodje skupin ter pomočniki - pripravniki so pred odhodom uspešno opravili strokovni seminar ZPM Krško. Vodja programa, v sodelovanju s predsednikom ZPM Krško, Vinkom Hostarjem, sekretarko, Vido Ban in strokovno službo ZPM Krško, je bil strokovni sodelavec Uroš Brezovšek. Pedagoški vodje v posameznih izmenah so bili Uroš Brezovšek, Saša Cvitan in Tjaša Rakar, pomočniki pedagoških vodij pa, Tamara Hostar, Živa Bezjak, Matic Bogolin, Andraž Dostal in Tjaša Rakar.

Za otroke smo organizirali najrazličnejše ustvarjalnice, igre z žogo, pohode na Televrin in okolico, delavnice ter prireditve v otroškem naselju (Nerezinski frizeraj, Kolonija ima talent, glasbene, likovne ter video delavnice ...). Program smo izvajali tudi na drugih zunanjih površinah naselja Bučanje (jutranja telovadba, tek, pohodniške delavnice, sprehodi). Večerne aktivnosti, ki so naša posebnost so potekale v Otroškem naselju ZPM Krško nekoliko okrnjeno pa vendarle smo jih izpeljali. Tako so se otroci preizkusili v svojih talentih, znanjih in sposobnostih. Vse aktivnosti so bile prilagojene glede na priporočila NIJZ in HZJZ. Posebno pozornost smo v vseh izmenah namenili športno-animacijskemu programu in šoli plavanja, ki so jo izvajali: Lara Jambriško, Branka Bibič, Anže Kozole in Matic Bogolin. Vsi imajo ustrezno kvalifikacijo in potrdila. Šolo plavanja smo izvedli za vse otroke in šolarje. Staršem in skrbnikom smo omogočili dnevno spremljanje dogajanja posamezne izmene letovanj preko foto galerij na spletni strani www.zpmkk.si in www.fecebook.com/ZPMKK, kjer so utrinki letošnjih počitnic še vedno dostopni.

Letošnje leto je bilo za organizacijo počitnic ob morju za vse vključene in odgovorne precej velik izziv, zato smo še posebej veseli in ponosni, da smo lahko omogočili otrokom poletje, kot si ga zaslužijo. Zveza prijateljev mladine Krško sledi geslu prostovoljcev »Rišemo nasmehe, prostovoljno« in tako jih bomo risali tudi v času jesenskih počitnic, ko načrtujemo še eno izmeno zdravstvenega letovanja za otroke in mladostnike. Letovanje za otroke in mladostnike bomo izvedli v primeru, da nam bodo to dopuščale razmere in v skladu s priporočili NIJZ.

Pripravila: Tjaša Rakar

zpm krško
krško
fotogalerija

Pridružite se nam

Novice iz Posavja