Skip to main content
V Posavju 18.5° C Torek, 24. maj 2022
27.08.2019
20:35
Grafika: ePosavje
V Sevnici so predstavili posebnosti in novostih evropskega projekta Olje nekoliko drugače, ki poteka v štirih posavskih občinah. Po občinah so postavili 35 novih uličnih zbiralnikov jedilnega olja.

Olje nekoliko drugače

Vsak letno odvrže povprečno 10,5 litrov jedilnega olja

SEVNICA Vsak prebivalec Slovenije povprečno odvrže 10,5 litrov odpadnega olja na leto in z nepravilnim ločevanjem lahko tako s tem onesnaži 10 milijonov litrov vode. Odpadno jedilno olje lahko ob primernem skladiščenju, oddajanju in predelavi postane obnovljiv vir energije. In s ciljem povezanja lokalne skupnosti v skrbi za trajnostno rešitev problematike jedilnega olja so se združili Komunala Sevnica, kot vodilni partner projekta, Komunala Brežice, Komunala Radeče, Kostak Krško, Občina Sevnica in Društvo U3.

35 novih uličnih zbiralnikov

Po Posavju so postavili 35 novih uličnih zbiralnikov za odpadno jedilno olje in pripravili številne aktivnosti osvečanja prebivalcev občin o pomenu pravilnega ravnanja z odpadnim jedilnim oljem. V krški, brežiški in sevniški občini so postavili 10 uličnih zabojnikov, v Radečah pa 5.

Lokacije zabojnikov so bile skrbno izbrane

Jadranka Novoselc, direktorica Komunale Brežice, ob tem pove, da so bile lokacije skrbno izbrane in dostopne uporabnikom. "V sklopu projekta se je pripravila študija, v kateri so odpredeljeni posamezni cilji, prikazane so teoretične in praktične rešitve s področja odpadnega jedilnega olja," pa je dodal Jože Leskovar, direktor Sektora komunale pri družbi Kostak d.d.

O odpadnem olju v preteklosti ni bilo veliko povedanega

"O odpadnem jedilnem olju v preteklosti ni bilo veliko povedanega. S tem projektom smo naredili že veliko aktivnosti z Društvom U3, s šolami in nenazadnje tudi z zloženkami za uporabnike na našem zbirnem centru," pa je povedal Mitja Udovč, direktor Komunale Sevnica. V sklopu projekta je tudi postavitev filtrirne postaje na Zbirnem centru Sevnica, katere namen bo predelava zbranega odpadnega jedilnega olja v alternativno gorivo.

Več o projektu Olje nekoliko drugače naslednji torek ob 20. uri v oddaji Posavski tednik na Ansat TV.

(bš)

krško
brežice
sevnica
radeče
kostak krško
komunala brežice
komunala sevnica

Pridružite se nam

Poglejte tudi