Skip to main content
V Posavju 15.4° C Petek, 26. 2024
16.06.2022
10:01
Krško open 2022
Foto: Yuki karate šola
V desetletju delovanja Yuki karate šole, ki deluje v okviru Nippon kuba, so v Krškem izpeljali že devet prireditev Krško Open.

Krško Open 2022

KRŠKO S tekmovanjem Krško Open so ljubitelji karateja in borilnih veščin dali svoj prispevek prazniku občine, tokrat prvič kot Mestne občine Krško. Koncept tovrstne »odprte« prireditve je dosedaj videl že razne oblike: kot seminar, tekmovanje, delavnico, izobraževanje, skupni trening, a je vsem bilo skupno druženje, izpopolnjevanje, učenje javnega nastopanja in dokazovanje spretnosti in razvoja tekmovalnosti. V različnih letih je Krško Open imelo tudi različne povdarke, a vedno sta bili združeni vsaj dve ali tri različne komponente, tako tudi letos.

Na tekmovanju za karateiste Krško Open 2022 so sta sodelovala dva kluba, dve karate sekciji in dva kluba iz tujine, kjer so se mladi in stari mojstri kimona in te japonske borilne veščine med sabo pomerili v desetih kategorijah, dve glavni za najstarejše pa sta bili tudi v mednarodni konkurenci. Bo to prijateljsko srečanje prihodnje leto morda naredilo korak v tej smeri: »10.Krško Open International 2023«?

Udeležence, nastopajoče, goste, starše in ljubitelje karateja, ki so sodelovali v karate prireditvi Krško Open 2022 v plesni dvorani OŠ Jurija Dalmatina Krško, je nagovoril in pozdravil tudi podžupan Vlado Grahovac: »Veseli me da lahko v svojem imenu in naše Mestne občine Krško pozdravim vse ljubitelje tega športa in borilne veščine na prireditvi Krško Open. Čestitke domačemu klubu za idejo, organizacijo in izvedbo, vsem nastopajočim iz domovine in tujine pa želim odlične nastope in lep spomin na to srečanje in tekmovanje v čast praznika Mestne občine Krško, za vaš prispevek našem skupnem proslavljanju,« je povedal podžupan Vlado Grahovac.

V imenu organizatorja se je Veljko Jukič podžupanu Grahovcu zahvalil za obisk in Mestni občini Krško za dolgoletno podporo: »Karate ima v Krškem več kot polstoletno tradicijo, zahvala gre predvsem slovenskem in krškem karate pionirju Stanetu Iskri, ki je ustanovil prvi slovenski karate klub leta 1967 prav v Krškem!

Po desetletjih dela je štafeto v osemdesetih letih prevzel Ljubo Božović (tedaj je ekipa Krškega uspešno tekmovala celo v jugoslovanski ligi!), kasneje pa so njuni nasledniki delo nadaljevali bolj ali manj uspešno, danes pa se posvečamo predvsem vzgoji in razvoju mladih, a tudi razvoju športnega, tekmovalnega karateja.

Generacije prihajajo in odhajajo, a vsak nekaj prispeva in odnese zase nekaj dragocenega, najsi bo to skozi treninge, tekmovanja ali podobna srečanja, kot je to iz leta v leto tudi Krško Open: znanje, izkušnje, zrelost. Vsem udeležencem želim tudi sporočiti pozdrave našega karate staroste Staneta Iskre iz Nerezin, ki je kljub visokim letom še vedno osebno in trenersko aktiven, tudi z redno vadbo v Krškem ali na Lošinju in predstavlja meni osebno, a hkrati tudi med vsakim obiskom na naših treningih vsem nam brezčasen vzor in navdih,« je predstavil predsednik Nippon kluba Veljko Jukič.

»Še posebej hvala vodstvu OŠ Jurij Dalmatin Krško za dolgoletno podporo karate dejavnosti in razumevanju: ravnateljici Valentini Gerjevič, pa tudi vsem staršem in ostalim našim podpornikom. V Krškem na osnovi slavne tradicije ter pionirskega dela Staneta in Ljuba beležimo postopen, skladen razvoj, tako med otroci, kot med mladimi tekmovalci.

Fotogalerija (Foto: Yuki karate šola):

Tako so tudi letos vsi udeleženci najprej naredili skupni trening, v drugem delu pa še v medsebojnih spopadih v izvajanju kat (»kata«, japonsko: obvezne karate vaje) prikazali tudi 3 vrste tekmovalnega izvajanja. Tekmovanja v katah lahko potekajo znotraj skupine (in z točkovno oceno po vsakem nastopu), z direktnim dvobojem (oba tekmovalca nastopata istočasno, sodniki pa neposredno proglasijo zmagovalca) ali po pokalnem načinu (posamično izvajanje), kjer zmagovalec napreduje v naslednje kolo.

Vse to je bilo posebej slikovito za mlade tekmovalce, ki šele zbirajo svoje izkušnje za različna tekmovanja višjega ranga (denimo OŠ liga, srednješolska liga, večji turnirji), mladi tekmovalci z izkušnjami pa so se zlahka prilagodili kateri koli od treh oblik tekmovanja v izvajanju karate kat – tokrat na domačem terenu. Mladi tekmovalci so se med sabo pomerili v dveh tekmovalnih krogih, po posameznih kategorijah pa so zmagali: Leon Gošek, Maja Černe (oba Nippon Krško), Dalia Okanović, Tilen Požun (oba KBV Sevnica), Nikec Švajger, Leon Volčanšek (oba Yuki sekcija Artiče), Nadia Zeitouni in Neli Metelko Stojaković (obe Yuki sekcija Čatež).

Na polovici tekmovanja so svojo predstavitev pripravili tudi člani KBV Sevnica na čelu z drugim posavskim karate veteranom Jurijem Oračem. Sevničani so predstavili vadbo in tekmovanje »Kihon«, vadbo in primer boja v ti. kontaktnem karateju, za vrhunec pa tudi »Tameshiwari Tobi Mae Geri«: skok v višino z brco! Vsi mladi udeleženci Open Krško so se z veseljem pridružili vadbi, prikazu in poskokom!

Za vrhunec tekmovanja so v kategoriji Open-mlajši v treh krogih spopadli najboljši.

Zmagala je Mihaela Ptičar (KK Hrvatski dragovoljac Zagreb) pred Alexom Rožman (Nippon Krško), Neli Metelko Stojaković (Čatež) in Luka Tomažin (Nippon Krško) pa sta si po treh krogih razdelila 3.mesto. V kategorji Open-starejši je svojo prvo mednarodno zmago osvojil Danijel Worman (KK HD Zagreb), ki je v finalu v dveh krogih premagal Isabel Jukič (Yuki Čatež).

“Ob tem prazniku in novih uspehih v Nippon klubu se zahvaljujemo tudi vsem svojim partnerjem in sponzorjem: Soltec Dobova, Mestni občini Krško, OŠ JD Krško, Toshiba – Nix.d.o.o., KS Čatež ob Savi, Občini Brežice, Športni zvezi Krško, ŠD Čatež, Gostilna pension Les Čatež, MRGB Brežice in mnogim manjšim, a tudi družinam mladih tekmovalcev,« se je vsem znova zahvali stari trener Veljko. Jukič: »Naše poslanstvo se izpolnjuje na vsakem treningu posebej, občasno pa tudi na podobnih srečanjih, prireditvah ali tekmovanjih, kot je Krško Open, kjer se vedno znova predstavimo javnosti, staršem, ljubiteljem.

Tako prenašamo znanje in navdušenje na mlajše, skozi treninge, tekmovanja in javno nastopanje pa vzpodbujamo njihov razvoj in se pripravljamo za nove izzive. To velja na vsakem treningu, a tokrat še posebej ob srečanju na Krško Open. Najbrž je prav to najbolj dragocen prispevek nas karateistov (kot manjše špoerne skupnosti) prazniku Mestne občine Krško,« je delil svoje razmišljanje Jukič, veteran posavskega karateja: »Hvala vsem za vaš prispevek, vse udeležence pa že sedaj vabim na jubilejni: 10. Krško Open International 2023«!

Organizator: Nippon klub Krško

krško
borilni športi
fotogalerija

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja