Skip to main content
V Posavju 6.1° C Nedelja, 28. 2024
23.04.2019
16:17
Foto: Karate klub Brežice
Štirje trenerji Karate kluba Brežice smo se pred kratkih vrnili iz daljnega otoka Okinave na Japonskem – zibelke karateja, kjer so se v slabih treh tednih strokovno izobraževali in izpopolnjevali.

Okinava je sveti otok za vsakega karateista, saj se je od tam karate prenesel na cel svet in dandanes na majhnem otoku živi največje število starih mojstrov, ki so odprti za prenašanje svojega znanja vsakomur, ki se želi vključiti v treninge. Večina mojstrov je še potomcev tistih velikih učiteljev, o katerih vsi karateisti prebiramo v zgodovinskih knjigah. Dejstvo, da vse to kar beremo v karate knjigah, lahko del tega doživimo tudi v živo, ob poslušanju zgodbic in zgodovinskih dejstev v sklopu treningov okinavskih mojstrov, je za vsakega vadečega borilnih veščin neprecenljivo in po preživetih dneh treniranja na Okinavi vsak dobi drugačen vpogled v borilno veščino, saj le-tam gojijo karate kot veščino in ne kot šport, kar je primer v današnjem sodobnem svetu.

Tetsuhiro Hokama Prvo polovico našega bivanja smo se posvetili treniranju bunkai aplikacij, kjer nas je mojster Tetsuhiro Hokama, 10.DAN popeljal v čisto drugačen svet karateja, kot smo bili vajeni do sedaj. Mojster Hokama ima zelo veliko znanj v treniranju prvinskega starinskega karateja. V vse aplikacije bojevanja smo vključevali tudi Kyusho jitsu (umetnost bojevanja s pritiski na vitalne točke telesa), kar je naše dosedanje znanje nadgradilo s tistim o čemer smo do sedaj le brali v bibliji karateja – knjiga Bubishi.

Mojstri na Okinavi ne prenašajo zgolj samo golega znanja karateja ampak tudi veliko več, saj je karate del okinavske zaščitene kulturne dediščine, zato skozi treninge spoznavamo še vse drugo kot npr. zgodovino karateja, zgodovino Okinave, kulturno dediščino okinavskih plesov ter nenazadnje spoštovanje do sočloveka, narave ter naših prednikov in potomcev. Mojster Hokama je tudi zgodovinar zato smo se z njim odpravili tudi na potepanje po Okinavi vezano za karate ter tako odkrili marsikateri zgodovinski kotiček povezan z že znanimi zgodbami. Ker vsak mojster najde svoje ravnovesje tudi v čem drugim zraven karateja, je to pri učitelju Hokami kaligrafija (umetnost pisave). Pri poučevanju otrok v svojem doju zmeraj vključi tudi učenje tujega jezika (angleščine), poštevanko, astrologijo in še marsikaj, kar je nam mogoče čudno vendar spoštovanja vredno.

V njegov prvi karate muzej na svetu, kjer je večina predmetov in slik originalov, smo dodali tudi klubski emblem Karate kluba Brežice ter tako njegovo zbirko povečali na preko 190 našitkov iz vsega sveta. Naj omenimo, da je njegov muzej ter trening leta 2017 obiskal tudi sloviti filmski igralec Steven Seagal ter bil navdušen nad prikazanim znanjem mojstra.

IMGKA zveza V drugem delu našega bivanja smo se udeležili svetovnega shoda IMGKA zveze (International Meibukan Goju-Ryu Karate Do Association), kjer smo se udeleženci posvetili treniranju zvrsti karateja, ki ga poučujemo tudi v Brežicah – Meibukan Goju-Ryu. Tokrat smo skozi kopico treningov in seminarjev obdelali ves naš učni program v podrobnosti: Goju-Ryu kate, Meibukan kate (goji jih samo naša šola) ter Kobudo (borilna veščina, kjer uporabljamo orožja Bo-palica in SAI-koničasti meč). V vseh seminarjih so nam znanje prenašali celotna družina mojstrov Yagi (Meitatsu, 10.DAN ter njegova sinova Akihito, 8.DAN ter Akihiro, 7.DAN). Kot je navada mojstrov, smo tudi s strani Yagijev slišali marsikatero zgodbo in zanimivost iz zgodovine karateja, saj je njegov oče Meitoku Yagi bil najstarejši učenec Chojun Miyagija (ustanovitelj Goju-Ryu stila) ter zelo slaven in poznat karateist. Filozofija Meibukan šole ne temelji le na fizičnem treniranju karateja ampak naj bi karate preučeval in ga vključeval v naša življenja.

Polaganja za višje stopnje črnih pasov V sklopu programa svetovnega srečanja so potekala tudi polaganja za višje stopnje črnih pasov, katerih se je udeležil naš trener Christian Kajtna. Skozi šest ur trajajoče preverjanje Goju-Ryu kat, Meibukan kat, Kobuda ter dogovorjenih bojev je na koncu uspešno položil visoko stopnjo 6.DAN ter tako postal najvišje rangirani Goju-Ryu mojster v Sloveniji. Ob koncu celotnega programa je okinavska zveza organizirala tudi tekmovanje, kjer sta nastopila naša trenerja Tomaž Dvornik in Franc Bajs. Slednji je osvojil odlično 3. mesto v katah veterani črnih pasov.

Brežiški trenerji smo tokrat na Okinavi (Japonska) pridobili ogromno novega znanja, dobili potrditev, da uspešno in pravilno delamo v klubu in vsi komaj čakamo, da svoje znanje prenesemo na naše člane ter tako delček Okinave doživijo tudi sami. S takšnih načinom strokovnega izobraževanja, kjer trenerji vsake dve leti obiskujemo Japonsko z namenom urjenja karate veščine, ni bojazni za Karate klub Brežice ter naše vadeče, kar vsakič znova dokazujemo s polno telovadnico vadečih v klubu ter uspehi naših tekmovalcev.

Karate klub Brežice

brežice
borilni športi
fotogalerija

Pridružite se nam

Poglejte tudi