Skip to main content
Četrtek, 1. junij 2023
18.11.2022
17:22
Brežice, pred soočenjem
Foto: ePosavje.com
Na letošnjih županskih volitvah v občini Brežice sodelujejo trije kandidati. Za to funkcijo se je odločilo najmanj kandidatov v zadnjih 20 letih. Prvič po 2010 znova sodeluje kandidatka za županjo.

Pred soočenjem za župana občine Brežice

Kaj pravi zgodovina?

BREŽICE Na lokalnih volitvah leta 2002 je sodelovalo šest kandidatov, v prvem krogu je z 8901 glasovi podpore zmagal Andrej Vizjak. Tudi v naslednjih treh volitvah so Brežičani dobili župana že v prvem krogu, Ivan Molan je najvišjo podporo dobil leta 2006, ko je prejel 64,1 % vseh oddanih glasov, prejel je 6.463 glasov. Najvišja volilna udeležba na zadnjih štirih županskih volitvah je bila pred štirimi leti, ko je v 2. krogu volitev Ivan Molan premagal Igorja Zorčiča za 967 glasov. 

V dvoboj izpred štirih let se je vmešala kandidatka

Ivan Molan in Igor Zorčič sta v kampanji na letošnjih županskih volitvah dobila protikandidatko. Če Molan in Zorčič kandidirata s podporo skupine volilcev, pa je kandidaturo Mojce Florjanič predlaga koalicija Gibanja Svoboda, Socialnih demokratov, Levice in stranke DeSUS.

Zgodovina županskih volitev v občini Brežice:

  Število kandidatov Zmagovalec Št. glasov Volilna udeležba Prvi ali drugi krog?
2002 6 Andrej Vizjak 8901 (65,9 %)   Prvi krog
2006 6 Ivan Molan 6.463 (64,1 %) 10.194 (49,8 %) Prvi krog
2010 7 Ivan Molan 5.526 (58,8 %) 9.490 (46,2 %) Prvi krog
2014 5 Ivan Molan 5.078 (55,7 %) 9.195 (44,2 %) Prvi krog
2018 5 Ivan Molan 5.150 (49,8 %) / 5.685 (54,6 %) 10.401 (50,8 %) / 10.435 (50,9 %) Drugi krog

Ivan Molan o aktivni politiki 

Ivan Molan je med ključnimi vsebinskimi poudarki programa za naslednja štiri leta izpostavil razvoj Brežic "na izjemno širokem področju z aktivno politiko. Predvsem želimo, da se društveno in družbeno življenje postavita nazaj v stare tirnice. Tu gre za sodelovanje z društvi, javnimi zavodi in z vsemi občani, ki želijo sodelovati." Molan izpostavlja nadaljevanje infrastrukturnih projektov. "Tu gre za predvsem za trajnostni razvoj na vseh področjih – od razvoja kolesarskih poti, obvoznic, mostu na Borštu, ter seveda vodovodnih in kanalizacijskih sistemov." Še naprej bo vodilo enakomeren razvoj vseh krajevnih skupnosti, dodaja Molan.

Mojca Florjanič o ogromnem potencialu 

"Mislim, da imajo Brežice ogromen potencial – naravni, kulturni, zgodovinski, turistični in potrebujejo neko spremembo, novo energijo, zagon, skratka zgodbo, ki bo dala dodano vrednost," pravi Mojca Florjanič. Na področju gospodarstva po njenem potrebujejo nove, močne gospodarske družbe in nov kapital za gospodarski napredek Brežic. Na področju stanovanjske politike bi morali poskrbeti, "da se mladi po študiju vračajo nazaj v Brežice oz. da od tu ne odhajajo. Edini način, da to zagotovimo, so pa primerne cene nepremičnin oz. subvencionirane najemnine." Florjanič napoveduje tudi razvoj (vinskega) turizma in enakomerno porazdelitev infrastrukturnih projektov po celotni občini. 

Igor Zorčič o mrtvih Brežicah

"Če pogledamo Brežice in jih primerjamo z drugimi kraji, je več kot evidentno, da so po tretji, četrti uri praktično mrtvo mesto, zato bo to seveda velik izziv," je konec oktobra na eni od predstavitev svoje županske kandidature na Čatežu ob Savi napovedal Igor Zorčič. In napovedal zmago.. Med projekti, ki bi jih izpeljali ob osvojitvi mandata, napovedujejo zaporo mestnega jedra v Brežicah, ureditev vinske fontane Bizeljsko, Šentvid bi uredili kot razgledno točko, na Jesenicah na Dolenjskem pa ureditev gospodarske cone in ob brežiški obvoznici razvoj novega gospodarskega območja.  Od ostalih projektov napovedujejo razvoj civilnega in logističnega centra na letališču Cerklje ob Krki, ureditev glavne tribune stadionu Brežice, s padcem schengenske meje pa od 1. januarja leto ureditev skupnih projektov z Zagrebško Županijo in mestom Zagreb ter dodatno sodelovanje na področju športa, kulture in šolstva.

Soočenje Brežice

Ob 19. uri na ePosavje TV, ePosavje.com, Facebooku in Youtube knalu

Ob 19. uri bomo na naši televiziji ePosavje TV, na istoimenskem Youtube kanalu ter na spletni strani in Facebook strani ePosavje.com v živo soočili kandidate za župana občine Brežice. Naš TV program lahko spremljate pri vseh telekomunikacijskih operaterjih, ki so prisotni v našem okolju:

  • Telemach - programsko mesto 735
  • T2 - programsko mesto 311
  • Telekom - 676 ·
  • A1 - Kombo in starejši paketi – prog. mesto 359 / xplore TV platforma: programsko mesto 327
  • Omrežje d.o.o. – programsko mesto 145
brežice
volitve

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja