Skip to main content
Sobota, 3. junij 2023
16.02.2022
06:52
Viktor Parma
Grafika: arhiv Mestnega muzeja Krško
20. februarja 1858 se je v Trstu rodil slovenski skladatelj, dirigent in pravnik Viktor Parma.

Viktor Parma

Zaradi očetove službe policijskega uradnika, se je družina pogosto selila. Po opravljenem študiju prava na Dunaju se je Viktor Parma zaposlil v Trstu. Skladati je začel že v času študija in se uveljavil kot pisec oper, operet, koračnic in ostale glasbe. Bil je najpopularnejši skladatelj svojega časa. Zaradi svojega narodno zavednega in kulturnega delovanja je bil predčasno upokojen. Po prvi svetovni vojni je bil častni dirigent Narodnega gledališča v Mariboru. Umrl je 25. decembra 1924 v Mariboru. 

Poklicna pot je Viktorja Parmo pripeljala tudi v Krško, kjer je bil državni uradnik Okrajnega glavarstva Krško. V letih bivanja v Krškem je leta 1883 ustanovil krški godbeni klub ter tudi napisal koračnico Hej Krčani. Krčani so se na delovanje Viktorja Parme v Krškem spomnili tudi na začetku sedemdesetih let, ko novoustanovljeni pevski zbor poimenujejo ravno po slavnem skladatelju: Mešani pevski zbor »Viktor Parma« Krško. Zbor je deloval dvajset let in bil nepogrešljiv člen kulturnega dogajanja v Krškem in širše.  Ob obletnicah zbora so priredili slavnostne seje in svojim članom podelili plakete Viktorja Parme, ki jih je izdelal akademski kipar in medaljer Vladimir Štoviček. 

Literatura:Brenčič, P., Mavsar, S. in Šribar, L. (2010). Krško: Stoletje na razglednicah. Krško: Neviodunum. P. P. (n. d.). 
Viktor Parma: Dirigent, glasbenik, pravnik, skladatelj. Kamniško-komendski biografski leksikon. Pridobljeno na leksikon.si
Premrl, S. (n. d.). Parma, Viktor. Slovenski biografski leksikon. Pridobljeno na slovenska-biografija.si
Viktor Parma. (februar 2008). Revija Ognjišče. Pridobljeno na revija.ognjisce.si
Stipič, S. (2020). Mešani pevski zbor " Viktor Parma" Krško. V Rožman, H. in Sotelšek, N. (ur.), 80. so bila leta…v Krškem (str. 96-107). Krško: Kulturni dom Krško. 

Fotografiji:

1. Viktor Parma, okoli 1915. Vir: dlib.si
2.  Notni zapis koračnice Hej Krčani, avtor Viktor Parma, konec 19. stoletja. Vir: kamra.si

Pripravila: Simona Stipič, Mestni muzej Krško

imate minuto
mestni muzej krško
krško

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja