Skip to main content
V Posavju 4.5° C Petek, 9. december 2022
08.02.2022
18:30
Brežice, Prešernova cesta
Grafika: PISO
V Posavju imamo največ "prešernih" hišnih številk v Brežicah, Prešernovo ulico ali Prešernovo cesto najdemo v treh naših občinah.

Več hišnih številk na "Prešernovi" kot v Brežicah imajo le še na Bledu

BREŽICE Prešernovo ulico ali Prešernovo cesto v Posavju najdemo v treh občinah, a le v krški občini boste ulico s priimkom našega največjega pesnika našli v dveh naseljih - v Krškem (12 hišnih številk) in na Senovem (17). Prva hišna številka (4a) na Prešernovi cesti v Krškem je na stanovanjskem bloku pred krožiščem na Vidmu, zadnja (17) pa je na začetku ulice, ki pelje mimo glavnega krškega vrtca do Osnovne šole Jurija Dalmatina Krško.

Brežice, Sevnica

Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije je v Sloveniji 45 krajev s Prešernovo ulico in 15 krajev s Prešernovo cesto. Brežice so z 32 hišnimi številkami na Prešernovi cesti na 9. mestu v Sloveniji krajev s takopoimenovano ulico. Med kraji s Prešernovo ulico najdemo tudi Sevnico, kjer imajo 10 hišnih številk.

Prešernovi policijski postaji v Brežicah in Sevnici

In največja prešerna posavska zanimivost? V Brežicah in Sevnici imajo na obeh ulicah policijski postaji. V Brežicah na Prešernovi cesti 19a, v Sevnici na Prešernovi ulici 8.

krško
brežice
sevnica

Pridružite se nam

Poglejte tudi