Skip to main content
V Posavju 17.2° C Torek, 30. 2024
02.11.2023
08:20
Foto: Lovro Vakselj
Člani Simfoničnega orkestra Glasbene šole Krško so odšli na pot k pobrateni češki umetniški šoli v Přešticah, kjer so bili deležni toplega sprejema.

Člani orkestra na Češkem

Ko smo se petkovega jutra, 20. oktobra, člani Simfoničnega orkestra Glasbene šole Krško, ki deluje pod taktirko dirigenta Petra Gabriča in manjša zasedba godalnega orkestra, ki ga vodi Kristian Ilić, podali na 10-urno pot k naši pobrateni češki umetniški šoli v Přešticah, si nismo niti predstavljali, kako toplega sprejema bomo deležni ob našem poznem prihodu na češko šolo. Učenci so za nas pripravili pravi instumentalno-pevsko-plesni nastop in nas pogostili z domačimi dobrotami.

Sledil je kratek sprehod po mestu in ogled Hiše zgodovine Přeštice, kjer smo občudovali razstavo na temo ljudskih pesmi, obrti in trgovstva na območju Přeštic ter obsežno zbirko razstavljenih LEGO kompletov.

Naslednji dan so nas domačini popeljali v Plzen, kjer smo obiskali Techmanio – enega izmed vodilnih znanstvenih in tehničnih centrov na Češkem. Techmania ponuja interaktivno izkušnjo, kjer smo kot obiskovalci preko različnih eksperimentov in igralnih dejavnosti spoznavali temeljne fizikalne in matematične principe, ob čemer smo se neizmerno zabavali. Po obisku Techmanie smo se podali v planetarij, kjer smo si ogledali projekcijo zvezdnatega neba, ki nam je ponudila čudovit vpogled v vesolje.

Fotogalerija (Foto: Lovro Vakselj):

Po kosilu je sledila vaja za slavnostni koncert v Příchovicah, ki je potekal v Hiši kulture. Prvi smo nastopili Krčani: najprej smo zaigrali  skladbe "Po Sloveniji", v priredbi Dejana Učakarja, in zaključili s hit miksom Michaela Jacksona ter miksom skladb iz filma "Mama Mia". Kot presenečenje pa smo jih navdušili s priredbo njihove skladbe “Bylinky”, ki jo je v češčini odpela članica orkestra Manca Baznik, in prejela stoječe ovacije.

Ravnatelj Glasbene šole Krško Mitja Režman, je v svojem nagovoru izpostavil 30 let delovanja Simfoničnega orkestra Glasbene šole Krško in se gostiteljem zahvalil za dragoceno priložnost, da lahko orkester obeleži svojo pomembno obletnico tudi s skupnim koncertom pobratenih šol. Poudaril je, da se s koncerti, ki so plod dolgoletnega sodelovanja med šolama, odzivamo tudi  na splošno kulturno degresijo, ki smo ji priča v apatičnem vsakdanu potrošniške družbe. “Živimo v času nespoštljive komunikacije, nestrpnih medosebnih odnosov, v času, ki ga prežemata strah in nasilje tako doma, kot na različnih koncih sveta. Degresija kulture vodi neposredno v agresijo. Če želimo našim otrokom omogočiti umetniško doživljanje in izražanje, jim privzgojiti obče kulturne in civilizacijske vrednote, jih vzgajati za medsebojno strpnost, spoštovanje drugačnost in sodelovanje z drugimi, potem krepimo javno šolstvo, kulturo in umetnost,” je  še dodal Režman.

Dogodek je sicer potekal na najvišji ravni, z udeležbo pomočnika ministra za kulturo Češke republike, veleposlanice republike Slovenije, župana mesta Přeštice in tudi ravnatelja Umetniške šole iz sosednjega Dobřany-ja.

Dan po koncertu smo se, polni lepih spominov, odpravili proti domu, vmes pa smo se ustavili še v čudovitem Českem Krumlovu. Izmenjava je še bolj utrdila naše vezi, zahvaljujemo pa se tudi nekdanjemu dirigentu in ravnatelju GŠ Krško, Dragu Gradišku, ki je pred leti začel z izmenjavami glasbenih šol in se nam je tudi tokrat pridružil. Veselimo se novih prijateljstev z mlajšimi godalci in upamo, da smo jih spodbudili, da se nam v prihodnje pridružijo kot člani simfoničnega orkestra.

Nina Vodeb

glasbena šola krško

Pridružite se nam

Novice iz Posavja