Skip to main content
V Posavju 19.8° C Ponedeljek, 29. 2024
08.04.2024
08:33
Foto: Nebojša Tejić/STA
Ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko je v petek, 5. aprila 2024, obiskala Kostanjevico na Krki, kjer se je srečala z direktorjem Galerije Božidar Jakac Goranom Milovanovićem.

Ministrstvo za kulturo je zagotovilo sredstva za obnovo dela nekdanjega cistercijanskega samostana v katerem danes domuje Galerije Božidar Jakac in brvi, ki jo je med katastrofalnimi poplavami odnesla povodenj. Ministrstvo za kulturo v Kostanjevici na Krki že obnavlja leseni severni most.

Ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko je obiskala Kostanjevico na Krki, kjer se je srečala z lokalnim vodstvom in direktorjem Galerije Božidar Jakac, Goranom Milovanovićem. Obisk je bil namenjen predstavitvi načrtov za obnovo dela nekdanjega cistercijanskega samostana, v katerem se nahaja galerija. Ministrstvo za kulturo bo sofinanciralo tudi obnovo lesenega mostu.

Obnova samostana bo stala 2,8 milijona evrov, financirana bo iz kohezijskih sredstev Nature 2000. V tem letu bodo pripravili projektno dokumentacijo, obnovitvena dela pa se bodo začela naslednje leto in trajala dve leti. V obnovo bo vključena vgradnja dvigala, saj kompleks trenutno nima tovrstne infrastrukture.

Direktor Galerije Božidar Jakac, Goran Milovanović, je izrazil namen, da bodo prenovo izkoristili za celovito povezavo galerijske in muzejske ponudbe z dediščino samostana. V okviru mednarodnega projekta Cisterscapes si prizadevajo za pridobitev znaka evropske kulturne dediščine. Načrtujejo tudi ureditev kavarne in možnost razširitve v restavracijo ter povezavo z nastanitvenimi kapacitetami.

Fotogalerija (Foto: Nebojša Tejić/STA):

Ministrica Vrečko je omenila tudi prenos lastništva zaraščene nekdanje drevesnice na Ministrstvo za kulturo in načrte za ureditev parkovnih površin, ki bodo dopolnjevale galerijske vsebine. Direktor galerije je izpostavil tudi željo po ureditvi kavarne v sklopu galerijskega kompleksa, s potencialom razširitve v restavracijo in povezavo z nastanitvenimi kapacitetami.

galerija božidar jakac
kostanjevica na krki

Pridružite se nam

Novice iz Posavja