Skip to main content
Sobota, 30. september 2023
07.04.2021
11:38
Medijska pismenost
Grafika: ePosavje
Kako prepoznati lažne novice in zakaj je to pomembno za vse nas? V četrtem nadaljevanju o kapitanki, ki naj bi z ladjo zaprla Sueški prekop. Sveža ponudba s krožnika laži.

Blokada Sueškega prekopa in lažne novice

Konec marca je velika tovorna ladja blokirala Sueški prekop in tako zaprla eno glavnih mednarodnih pomorskih tovornih poti. Nekajdnevno reševanje zagodene morske velikanke je povzročilo velikansko materialno škodo, saj se je promet popolnoma ustavil.

V Egiptu je dogajanje spremljala prva kapitanka te dežele Marwa Elselehdar, pogumna ženska, ki utira pot svojim kolegicam v pomorstvo, ki je v tej deželi popolna domena moških. O njeni zgodbi so pisali tudi arabski mediji in sicer nękaj dni pred nezgodo v Suezu. A nekdo je ti povsem nepovezani zgodbi povezal in zmanipuliral tako, da je bilo moč razbrati, da je za nesrečo kriva prav ona.

Novice so povzeli nekateri spletni mediji, najbolj pa je k njeni razširjenosti pripomoglo deljenje na družbenih omrežjih (Facebook, Twitter,…). Mlada kapitanka je lahko samo nemočno opazovala, kako se laž širi po vsem svetu.

Ob tem primeru se lahko naučimo kar nekaj reči:

  • s širjenjem novice brez premisleka, lahko povzročimo strahovito škodo posameznici/posamezniku, ki je konkretna oseba lažne novice,
  • s klikanjem brez premisleka lahko zapremo prihodnost stotinam mladih žensk, ki se želijo šolati in zaposliti na področju pomorstva (kjer naj bi bil delež žensk le 2%).

Takšna laž utrjuje tudi mnoge predsodke, tudi liste o "ženskah, ki itak ne znajo voziti avta, kaj šele ladje".

Ko je takšna novica enkrat objavljenja in razširjena, je njeno posredno in neposredno škodo težko oziroma skoraj nemogoče odpraviti. Zamislimo si, da smo v glavni vlogi laži, ki se širi s svetlobno hitrostjo - MI.

Kaj je medijska pismenost in zakaj je pomembna?

Medijska in informacijska pismenost pomenita usposabljanje in izobraževanje vseh državljanov, da postanejo kompetentni, kritični in pismeni uporabniki najrazličnejših medijev in komunikacijskih storitev. Medijsko pismeni uporabniki znajo poiskati informacije, jih ovrednotiti in tudi posredovati. V digitalni dobi, v kateri je možnost ustvarjanja in deljenja sporočil dana vsakomur, je nujno, da znamo vsebine kompetentno sprejemati, jih ovrednotiti in šele nato deliti, pri tem pa se zavedati posledic svojih dejanj.

Tamara Vonta

medijska pismenost

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja