Skip to main content
Četrtek, 30. november 2023
14.01.2021
12:53
JEK 2, drugi blok
Grafika: arhiv GEN energije
Potem ko je julija lani Vlada Republike Slovenije projekt izgradnje drugega bloka Jedrske elektrarne Krško (JEK2) uvrstil na prednostni seznam investicij, v GEN energiji nadaljujejo s projektom.

Oddali vlogo za energetsko dovoljenje za JEK2

Vlogo so dopolnili tudi z ugotovitvami študije priključitve JEK2 na elektroenergetski sistem

KRŠKO V lanskem letu so v Skupini GEN zaključili revizijo predinvesticijske zasnove (PIZ) in na Ministrstvo za infrastrukturo oddali vlogo za energetsko dovoljenje za izgradnjo drugega bloka jedrske elektrarne v Krškem (JEK2). Vlogo so nato dopolnili z ugotovitvami študije priključitve JEK2 na elektroenergetski sistem. Kot je povedal poslovni direktor GEN energije Danijel Levičar, je slovenski elektroenergetski sistem že zdaj dovolj robusten za priključitev nove večje enote.

Potrojitev slovenske proizvodnje nizkoogljične električne energije

"Poleg tega so raziskave potrdile tako ekonomsko upravičenost projekta, ki bo investicijo povrnil v prvi tretjini svoje življenjske dobe, kot tudi okoljsko upravičenost. Z JEK2 bo Slovenija skoraj potrojila proizvodnjo nizkoogljične električne energije," dodajajo v GEN energiji, kjer izpostavljajo primera Švedske in Francije, kjer so v 10 letih z izgradnjo jedrskih elektrarn celovito razogljičili svojo proizvodnjo električne energije.

Gradnja elektrarn po svetu

Ob koncu leta je v svetu obratovalo 441 jedrskih reaktorjev

V 19 državah gradijo še 53 reaktorjev

Ob koncu leta 2020 je v svetu obratovalo 441 jedrskih reaktorjev v 31 državah, danes gradijo 53 novih reaktorjev v 19 različnih državah, na Kitajskem, v Rusiji, v Belorusiji in v Združenih arabskih emiratih so lani zagnali novih reaktorjev so zagnali v letu 2020, v letošnjem letu pa po svetu načrtujejo priključitev še 15 novih reaktorjev.

Kako je v Evropi?

Število novih gradbišč po svetu se povečuje, v Evropi sta tik pred zagonom novi jedrski elektrarni na Finskem in v Franciji. Ob tem v GEN energiji pravijo, da "države srednje in vzhodne Evrope odločno razvijajo svoje načrte in projekte - od Češke, Slovaške, Madžarske, Bolgarije, do Poljske, novinke na jedrskem področju. Na Nizozemskem razpravljajo o gradnji 3 do 5 novih enot, v Franciji so se odločili za pet velikih novih jedrskih elektrarn."

In kako po svetu?

Izven Evrospek unije Velika Britanija uspešno nadaljuje z gradnjo dveh novih enot elektrarne Hinkley Point C in tudi s projektom izgradnje Sizewell C, v načrtih pa imajo še več drugih jedrskih lokacij. "Turčija intenzivno nadaljuje s projektom izgradnje štirih enot, Rusija je v 2020 odobrila gradnjo dodatnih štirih novih enot. Tudi v ZDA izgradnja dveh reaktorjev elektrarne Vogtle poteka skladno z načrti, prihajajoča administracija pa v svojih strateških programih jedrski energiji pripisuje pomembno vlogo pri razogljičenju energetike in družbe," še dodajajo.

(bš)

drugi blok
krško
energetika
gen energija

Pridružite se nam

Novice iz Posavja