Skip to main content
Sreda, 17. april 2024
23.02.2022
13:20
Cene električne energije, februar 2022
Grafika: ePosavje.com
Lanskoletno nihanje cen na evropskih borzah električne energije se že kaže tudi pri gospodinjstvih, saj so določeni ponudniki dvignili svoje cene. Pogovarjali smo se z dekanom Fakultete za energetiko.

Cene električne energije, februar 2022

KRŠKO Med prvimi ponudniki električne energije je dražil Petrol, ki je nov cenik za nakup električne energije za gospodinjstva uvedel 1. decembra. Od tega dne je redna cena za gospodinjstva višja za nekaj manj kot 30 odstotkov. A kot dodajajo, se je znesek na položnicah povišal bistveno manj: končni račun za povprečnega gospodinjskega porabnika elektrike je višji za okoli 7 evrov na mesec oz. okrog 10 odstotkov. Naš največji ponudnik električne energije Gen-I medtem vsaj do poletja še ne namerava dvigniti cen. Kje so razlogi, pa v nadaljevanju.

Nihanje cene je v teh dneh odvisno tudi od dogajanja na ukrajinsko-ruski meji

Po besedah dekana Fakultete za energetiko Sebastjana Semeta, cena električne energije trenutno dosega vrh na približno 150 evrov za megavatno uro. "Nihanje v zadnjem tednu in mesecih je odvisno od dogajanj na ukrajinsko-ruski meji. Ko je prišlo do umikanja vojakov z ruske strani, smo videli, da je cena električne energije takrat padla. Sedaj se je znova malo povišala, mislim, da v zadnjih dneh je to v zadnjih dneh glavni razlog za nihanje cene električne energije."

V letu 2020 je poraba končne energije padla na obdobje izpred petih let

"Če pogledamo bolj široko, je dejansko sama cena električne energije odvisna tudi od gospodarskih razmer. Vemo, da je v zadnjem času epidemija zaustavila tudi vseh ostalih trgovskih poti. S tem je v preteklem letu, v letu 2020, raba končne energije padla na obdobje izpred petih let. Zdaj je zopet ta razvoj začel z diktiranjem cene električne energije," dodaja Seme.

Ukrajina, zdravje in cena električne energije

Naš sogovornik ne pričakuje bistvenega dviga cene električne energije od sedanjih vrednosti.  Veliko bo odvisno od razvoja dogodkov v Ukrajini, pa tudi dogajanja v zdravstvu. "Če bo v poletnih mesecih prišlo do stabilizacije tudi zdravstvene situacije, pričakujem ustalitev cene pod 100 evrov na megavatno uro."

(eP)

elektrika
energetika
krško
fakulteta za energetiko

Pridružite se nam

Novice iz Posavja