Skip to main content
Četrtek, 22. februar 2024
12.08.2021
13:16
Foto: arhiv ePosavje
Novomeški kriminalisti so na Okrožno državno tožilstvo v Krškem podali dve kazenski ovadbi zaradi neplačevanja prispevkov delavcem in insolventne problematike.

"Družbe in osebe, ki se ukvarjajo z gradbeno dejavnostjo"

KRŠKO Policisti in kriminalisti so obravnavali dva primera za družbe in osebe, ki se ukvarjajo z gradbeno dejavnostjo. V prvem primeru so kazensko ovadbo podali za sedem fizičnih oseb, za šest državljanov Slovenije in tujca, ter za dve gospodarski družbi iz Slovenije. Policisti sumijo, da so omenjeni storili 53 kaznivih dejanja kršitev temeljnih pravic delavcev po 1. in 2. odstavku 196. člena KZ-1 in tri kazniva dejanja oškodovanja upnikov po 2. odstavku 227. člena KZ-1.

V drugem primeru pa so kazensko ovadbo zaradi suma 19 kaznivih dejanj kršitev temeljnih pravic delavcev po 1. in 2. odstavku 196. člena KZ-1 in dveh kaznivih dejanj oškodovanje upnikov po 2. odstavku 227. člena KZ-1 podali za slovenskega državljana in gospodarsko družbo iz Slovenije.

Policija, državna meja

Neplačilo prispevkov iz zaposlitve in ostalih davčnih obveznosti

Med preiskavo so kriminalisti ugotovili, da osumljeni niso ravnali po predpisih o plači in drugih prejemkih iz delovnega razmerja ter plačilu predpisanih prispevkov in tako zaposlene delavce prikrajšali ter jim omejili pravice, ki jim pripadajo. "Dejanja so imela za posledico neizplačilo plače ter izgubo pravice, ki izvira iz neplačanih prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje," v sporočilu pravijo policisti.

"Zaradi neplačila prispevkov iz zaposlitve in ostalih davčnih obveznosti se je na osumljenih družbah ustvaril in konstantno večal davčni dolg. Posledično je davčni organ, ki je z izvršbami poizkušal izterjati davčni dolg, blokiral transakcijske račune osumljenih družb, osumljeni pa so zatem preusmerili svoje poslovanje na povezane gospodarske družbe," dodajajo.

Protipravno pridobljena premoženjska korist? Več kot 800.000 evrov

Policisti so ugotovili, da so osumljeni na takšen način gospodarskim družbam pridobili protipravno premoženjsko korist v skupni višini preko 800.000 evrov. Zadevo je policija obravnavala na podlagi predhodnih ugotovitev FURS in nadaljnjega sodelovanja v predkazenskem postopku, ki ga je usmerjalo pristojno državno tožilstvo.

"Obširen in strokovno zahteven predkazenski postopek"

"V obširnem, dalj trajajočem ter strokovno zahtevnem predkazenskem postopku, so izvedli več hišnih preiskav pri osumljenih odgovornih osebah, v poslovnih prostorih in računovodstvih gospodarskih družb. V predkazenskih postopkih so izvedli tudi finančne preiskave in o ugotovitvah obvestili pristojno tožilstvo," dodajajo na Policijski upravi Novo mesto.

Za kaznivo dejanje kršitev temeljnih pravic delavcev je predvidena zaporna kazen do petih let in denarna kazen, za kaznivo dejanje oškodovanje upnikov pa je predvidena kazen zapora do petih let.

(eP)

krško
brežice

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Zadnje novice

Novice iz Posavja