Skip to main content
Torek, 19. marec 2024
10.09.2019
20:19
Foto: Kulturni dom Krško
Vesna Drnovšek in Nataša Mirtič bosta predstavili najnovejša grafična dela. Z razstavo želita pokazati, kako se njuno delo na več ravneh prepleta in dopolnjuje.

Dve v vrsto

Vesna Drnovšek in Nataša Mirtič

Obema je pomemben dolgotrajen proces, ki ju preko alkimističnih postopkov pelje od matrice do odtisa. Na razstavi v Krškem prvič drzneje vzpostavljata dialog z matrico, ki sta jo sprva obravnavali zgolj kot nosilca končnega odtisa. Z leti prakse sta se tega razmišljanja razbremenili in matrico začeli dojemati kot samostojen likovni objekt in jo postavili ob bok odtisom.

Njuni likovni govorici in raziskovanje grafičnega medija se stikata tudi v razmišljanju, kaj vse lahko postane likovni znak. Vsaka na svoj način reciklirata odslužene grafične plošče in najdene predmete ter na ta način ozaveščata njihovo prisotnost v vsakdanjem okolju. V toku dela si predmete med seboj tudi izmenjujeta in uporabljata pri ustvarjanju novih podob.

Vesna Drnovšek in Nataša Mirtič I Dve v vrsto

odprtje grafične razstave

petek, 13. september 2019, ob 19. uri
Galerija Krško

Levo: Vesna Drnovšek, iz cikla Dve v vrsto, z intervencijo N. Mirtič, 2019, kolagrafija, jedkanica, akvatinta, 100 x 70 cm.

Desno: Nataša Mirtič, iz cikla Dve v vrsto, z intervencijo V. Drnovšek, 2019, E.A. jedkanica, akvatinta, 42 x 71 cm.

Iz prve roke

Mag. Breda Škrjanec: "Vse kaže, da Vesno Drnovšek grafika zanima predvsem zaradi svoje procesne narave, saj jo sicer uporablja na zelo slikarski način, pa tudi naklada, ki jo daje možnost tiska, je ne zanima. Kolaž, asemblaž, izbira barv, ki jih uporablja, imajo bolj slikarski, kot grafični značaj. Grafika ji daje možnost eksperimentiranja do konca fizičnih lastnosti matrice. Pri tem ne gre za prave ali napačne rešitve, saj napaka lahko služi kot izhodišče za preverjanje in različico rešitve likovnega problema."

Iztok Hotko: "Nataša Mirtič je ena izmed redkih slovenskih likovnih umetnic, ki se posveča izključno grafični likovni tehniki, in sicer njeni klasični zvrsti, jedkanici. Grafiko pojmuje kot avtonomno izrazno sredstvo, ki se od drugih likovnih medijev specifično razlikuje in omogoča posebne formalno estetske učinke."

Kulturni dom Krško

kulturni dom krško
krško
napovednik

Pridružite se nam

Poglejte tudi