Skip to main content
Sobota, 9. december 2023
16.08.2021
07:37
Kako izgleda ambrozija
Foto: ePosavje.com
Cvetenje trdožive ambrozije je avgusta na višku. Gre za tujerodno rastlino, ki zelo slabo vpliva na zdravje ljudi, predvsem tistih, ki imajo težave z astmo in alergijami.

Ambrozija - nevarna za naše zdravje

Pelod je izjemno alergen in povzroča težave ljudem v bližini in daljni okolici rastišč (merjeno tudi v kilometrih!). Rastlina nima le negativnega vpliva na naše zdravje, z rastjo izpodriva in uničuje avtohtone rastline in zmanjšuje količino kmetijskega pridelka. Po podatkih Kmetijsko gozdarskega zavoda Slovenije je lahko pridelek vrtnin zaradi ambrozije kar za 30 odstotkov manjši. Posredno pa lahko v našem vrtu povzroča okužbe s črno listno pegavostjo.

V Sloveniji se je ambrozija razširila v zadnjih 25 letih na zemljiščih ob železnicah, avtocestah, rekah in na slabo vzdrževanih opuščenih kmetijskih zemljiščih.

Ambrozija

Zakonsko predpisano odstranjevanje oziroma zatiranje

Ambrozija je edina rastlina pri nas, za katero velja zakonska uredba o preprečevanju njene širitve. V skladu s predpisi so imetniki zemljišč dolžni sami odstranjevati ambrozijo tako na kmetijskih kot tudi na nekmetijskih zemljiščih. Pelinolistna ambrozija začne vznikati že zgodaj spomladi, cveteti pa začne v sredini julija in cveti vse do oktobra. Seme začne dozorevati avgusta. Imetniki zemljišč so dolžni poskrbeti, da ambrozija ne cveti in ne semeni.

Rastlino je potrebno čim prej izpuliti s koreninami. V primeru večjih rastlin je potrebna večkratna košnja pred cvetenjem. Košnjo med cvetenjem odsvetujejo, saj lahko povzročimo, da se bodo pelod in semena še bolj razširila. Cvetoče rastline je treba uničiti. Najbolj primerno je, da jih sežgemo.

KAZEN Če ambrozije na svojem zemljišču ne odstranjujete, vas lahko doleti denarna kazen. Globa za fizično osebo je 500 evrov, globa za pravno osebo 1500 evrov.

ZAŠČITNA SREDSTVA Pri delu obvezno uporabljajte rokavice, če so rastline že zacvetele pa tudi dihalno masko. Ko končate, operite vsa delovna oblačila. Otroci in osebe, alergične na ambrozijo, naj ambrozije ne odstranjujejo.

CVETENJE Ambrozija cveti od julija do septembra. To je alergena faza rastline, zato jo je treba uničiti še pred cvetenjem.

IZVOR Ambrozija je pelinolistna rastlina, ki izvira iz Severne Amerike in velja za glavnega krivca za seneni nahod. V prejšnjem stoletju so jo v Evropo nehote zanesli kot plevelno primes žitu in oljnicam.

Rastišča lahko vsakdo prijavi Fitosanitarni inšpekciji inšpektorata Republike Slovenije za kmetijstvo.

Več informacij: Služba za varstvo rastlin na KGZS – Zavod Novo mesto

vreme v posavju

Pridružite se nam

Novice iz Posavja